پایگاه دانش نارین گیمز

Knowledge base

گزارش رویداد گیم گپ

گزارش رویداد گیم گپ 8: سرمایه گذاری در صنعت بازی

avatar

در گزارش رویداد گیم گپ به بررسی مباحث مطرح شده در هشتمین رویداد گیم گپ با محوریت موضوع “سرمایه‌گذارها و نقش سرمایه در صنعت بازی” که 23 آبان 1400 برگزار شد می‌پردازیم. برگزارکننده این رویداد نارین گیمز، ناشر بازی‌های موبایلی در بازار داخل و بین‌المللی بود. در این برنامه احمد فراهانی، مدیر سرمایه‌ گذاری اسمارت آپ، آرین افشار، مدیر سرمایه‌ گذاری جوانه، محمد مهدی بهفرراد، مدیرعامل استودیو بازی‌سازی مدریک و محسن جهانبخش مدیر توسعه کسب‌‌وکار نارین گیمز به عنوان متخصصین این حوزه شرکت کردند و به سوالات مخاطبین در مورد سرمایه گذاری در صنعت بازی پاسخ دادند.

گیم گپ یک رویداد تخصصی و گفت‌و‌گو محور، با تمرکز بر صنعت گیم و بازی‌های ویدیویی است. کارشناسان رویداد گیم گپ، افراد متخصص این صنعت هستند که طی سال‌ها فعالیت، شکست و پیروزی در این حوزه، تجربه‌های ارزشمندی بدست آورده‌اند. هدف از گزارش رویداد گیم گپ انتقال این تجربیات به مخاطبین علاقه‌مند به حوزه بازی‌های ویدیویی و گیم است. در این سری از رویداد گیم گپ مباحث و سوالاتی حول محور سرمایه‌ گذاری در صنعت بازی‌ های ویدیویی مطرح شد که در ادامه به بررسی مهم‌ترین آن‌ها می‌پردازیم.

سرمایه گذاری در صنعت بازی‌ های ویدیویی ایران

سرمایه گذاری در صنعت بازی ایران

بسیاری از صنایع که عقب‌تر از صنعت بازی‌ های ویدیویی بودند با تزریق پول شکوفا شدند. با این حال چرا در صنعت بازی‌ های ویدیویی ایران مجموعه‌هایی که موفق به جذب سرمایه‌ می‌شوند انگشت‌شمار هستند و راهکار چیست؟

بیشتر سرمایه‌گذار‌ها تمایل دارند روی بازی‌هایی سرمایه‌ گذاری کنند که طول عمر زیادی داشته باشند که اکثر بازی‌ها اینگونه نیستند. همچنین باید توجه داشت که این مسئله فقط مختص به ایران نیست. از آنجایی که فرآیند جذب سرمایه به عوامل متعددی بستگی دارد، در دنیا هم بسیاری از مجموعه‌ها موفق به جذب سرمایه نمی‌شوند. همین دلیل برخی از استودیوها راهکارهایی برای این مسئله طراحی کرده‌اند. برای مثال برخی از آن‌ها به صورت مداوم به‌روزرسانی‌هایی انجام می‌دهند تا طول عمر محصول خود را زیاد کنند.

گاهی اوقات برند سازنده یک بازی به قدری بزرگ است که مخاطبان وفادار آن هر بازی‌ جدیدی که تولید شود را تهیه می‌کند. یکی از این برندها استودیو بلیزارد است. همچنین پلتفرم‌هایی مانند یونیتی که ابزار مناسب برای بازی‌سازی را ارائه می‌دهند، می‌توانند سرمایه‌گذار جذب کنند. عمل کردن به هرکدام از این راهکارها موجب پدیدار شدن اقتصاد پویا و پایدار و همچنین چرخش پول در این صنعت می‌شوند. 

بازارهای مشابه بازار صنعت بازی ایران چه وضعیتی دارند؟

در بازارهای مشابه ایران مانند ترکیه جذب سرمایه به صنعت بازی‌ های ویدیویی با جدیت پیگیری می‌شود. به همین دلیل صنعت گیم در ترکیه در سال‌های اخیر پیشرفت و رشد زیادی داشت. کشور پیشرفته‌ای مانند فنلاند نیز به تازگی به دلیل تزریق سرمایه، در صنعت بازی های ویدیویی بسیار پیشرفت کرد. با تحلیل این موارد می‌توانیم نتیجه بگیریم که با تزریق سرمایه، جذابیت صنعت گیم برای افراد بالا می‌رود و استعدادهای بسیاری به سمت این حوزه جذب می‌شوند. 

چه عواملی در جذب سرمایه‌گذاران موثر است؟

جذب سرمایه گذار

  1. داشتن استودیویی با دانش فنی و ساختار درست بسیار تعیین‌کننده است. 
  2. مسئولین فنی یک استودیو که وظیفه ساخت بازی‌ها را بر عهده دارند باید در درآمد استودیو سهیم باشند تا با انگیزه زیاد برای پیشرفت آن تلاش کنند.
  3. به دلیل تعداد زیاد بازی‌های موجود در بازار، استودیوها باید ارزش پیشنهادی منحصر به فردی به کاربران خود پیشنهاد بدهند.
  4.  باید با ارائه آمار و ارقامی واقعی و دقیق مانند نرخ رشد بازی و هزینه‌ها، از بازی خود جلوی سرمایه‌گذاران احتمالی دفاع کنند.

بهترین زمان برای جذب سرمایه‌گذار در صنعت بازی چه موقعی است؟

 

سرمایه گذاری در صنعت بازی

استودیوها باید زمانی به سرمایه‌گذاران مراجعه کنند که تیمی قدرتمند داشته باشند. این تیم باید با ارائه اسناد و آمار و ارقام از آینده متصور شده برای استودیو دفاع کند. همچنین استودیوها باید هنگام رجوع به سرمایه‌گذاران طرح کسب‌وکار و مدل اقتصادی مشخصی به آن‌ها ارائه دهند. در نهایت باید محصول اولیه‌ای آماده که قابلیت تست شدن دارد را به سرمایه‌گذاران احتمالی نشان دهند.

بهترین فرصت برای سرمایه‌ گذاری در صنعت بازی

گزا

در گزارش رویداد گیم گپ کارشناسان ما معتقد بودند که به احتمال زیاد سرمایه‌ گذاری در استودیوهای بازی‌سازی و بازی‌ها فرصت بهتری برای سرمایه‌گذاری هستند. به دلیل اینکه در ایران کانال‌های نشر متعدد وجود ندارد سرمایه‌ گذاری در حوزه نشر شاید خیلی مناسب نباشد. مگر اینکه ناشرانی مانند نارین گیمز وجود داشته‌ باشند که بتوانند بازی‌ها را در بازار بین‌المللی منتشر کنند.

تزریق چه میزان پول می‌تواند صنعت گیم ایران را متحول کند؟

سرمایه گذاری در صنعت بازی

همانطور که پیش‌تر در گزارش رویداد گیم گپ توضیح دادیم سرمایه‌ گذاری در صنعت بازی معمولا روی تیم‌های بازی‌ساز انجام می‌شود. و در اکثر مواقع مشخص نیست که تیم‌ها بعد از تولید چند محصول به نتیجه مورد نظر سرمایه‌گذار می‌رسند. به همین دلیل پیش‌بینی مقدار دقیق پول موردنیاز دشوار است. اما به صورت حدودی، اگر یک استودیو بخواهد به درآمدی در حد استودیوهای بزرگ بازی‌سازی برسد تقریبا به 100 میلیارد تومان سرمایه نیاز دارد. برنامه‌ها و بازی‌های مشابه روسی به صورت تقریبی ماهانه 30 میلیون دلار درآمد کسب می‌کنند. ورود این میزان پول به بازار ایران موجب رونق اقتصاد کشور می‌شود. 

بررسی نحوه مذاکره سرمایه‌گذاران با تیم‌های بازی‌سازی

مذاکره با سرمایه گذاران

اگر سرمایه‌گذاران بخواهند بر اساس مدل‌های ارزش‌گذاری مرسوم ارزش‌گذاری استودیوهای تازه‌کار را انجام دهند باید معیارهای قابل استفاده و مشخصی داشته باشند. در بازار ایران این معیارها خیلی وجود ندارند. پس سرمایه گذاری در صنعت بازی و ارزش‌گذاری براساس پیش‌بینی درآمدی انجام می‌شود. اما برای استودیوهایی که در گذشته بازی تولید کرده‌اند، عموما جذب سرمایه بر اساس محاسبه میانگین نرخ هزینه نسبت به نرخ رشد و درآمد در سال گذشته نسبت به پیش‌بینی آینده انجام می‌شود.

فاکتورهای موثر در ارزش‌گذاری استودیو بازی‌‌سازی

  1. پایه درآمدی استودیو 
  2. مدل درآمدی استودیو 
  3. نرخ رشد درآمدی
  4. نرخ تکرار خرید کاربران و فاصله زمانی بین خریدها
  5. نسبت نرخ تکرار خرید مشتریان به هزینه تولید
  6. واقعی بودن این اعداد

بررسی چالش‌های مذاکره با سرمایه‌گذار در گزارش رویداد گیم گپ

جلب اعتماد سرمایه‌گذار و ایجاد حس خوب یکی از این چالش‌ها هنگام مذاکره در جهت سرمایه گذاری در صنعت بازی است. برای جلب اعتماد نباید تنها به ارائه مدارک مالی اتکا کرد. زیرا از آنجایی که تغییر و تحول در دنیا با سرعت زیادی اتفاق می‌افتد، تضمینی وجود ندارد که به ارقام پیش‌بینی شده برسید. اعداد و ارقام در یک حالت آزمایشگاهی، کنترل شده و بدون در نظر گرفتن اتفاقات پیش‌آمدی محاسبه شدند و ممکن است هر لحظه تغییر کنند. برای مثال شیوع کرونا باعث تغییرات بسیاری برای استودیوهای بازی‌سازی و صنایع مختلف شد. 

بررسی تاثیر نهادهای دولتی در سرمایه گذاری در صنعت بازی

وظیفه نهاد دولتی شکل‌دهی به اکوسیستم گیم است. این نهاد‌ها باید از دانشگاه‌های شروع کنند و برای قسمت منابع انسانی این صنعت دانشجو تربیت کنند. همچنین باید از فرار مغزها به خارج از کشور جلوگیری کنند و به شرکت‌هایی که می‌توانند نقش ناشر را ایفا کنند تسهیلات بدهند. تشکیل شبکه قدرتمند توزیع محتوا و فرآیندهای تبلیغاتی از عوامل دیگری هستند که دولت می‌تواند به شکل‌گیری آن‌ها کمک کند. نتیجه شکل‌گیری یک اکوسیستم سالم، ورود سرمایه‌گذارهای خصوصی به این صنعت است. 

نهادهای حکومتی با اینکه تا به امروز مانعی برای فعالیت افراد و سرمایه گذاری در صنعت بازی نبودند، اما تاثیر مثبتی هم نداشتند. به همین دلیل در کشور ایران فرصت‌سوزی بسیار زیاد اتفاق می‌افتد و به ظرفیت‌های این صنعت توجه نمی‌شود. یکی از راه‌هایی که دولت می‌تواند به رونق و سرمایه گذاری در صنعت بازی کمک کند، جذاب نشان دادن صنعت گیم با تبلیغات در رسانه ملی یا برگزاری نمایشگاه‌ها است.

ایجاد اشتیاق در سرمایه‌گذاران برای ورود به صنعت گیم

خیلی از سرمایه‌گذاران به دلیل تخصصی بودن صنعت گیم، برای تزریق سرمایه اشتیاقی نشان ‌نمی‌دهند. راهکار حل این مشکل چیست؟

به دلیل متفاوت بودن نوع نگاه گیمرها به این صنعت و قابلیت آن‌ها در تشخیص موفقیت یا شکست بازی‌ها می‌توان از آن‌ها در بسیاری از مراحل سرمایه گذاری در صنعت بازی کمک گرفت. یکی دیگر از راهکارهایی که در گزارش رویداد گیم گپ بررسی شد استفاده از VP هست. یعنی کمک گرفتن از سرمایه‌گذاری که مسائل تخصصی حوزه سرمایه‌گذاری و مسائل مربوط به صنعت بازی‌ های ویدیویی را درک می‌کند. همچنین استفاده از راهکارهای حمایتی می‌تواند بسیار موثر باشد. برای مثال بخش اصلی سرمایه و پول بعضی‌ از استارت آپ‌ها را یک سیستم شبه Crowdfunding‌ تامین و تضمین می‌کند. 

صندوق سرمایه‌ گذاری یا VC می‌تواند به توسعه‌دهندگان بازی از حیث دانش مالی، هزینه منطقی و درآمد کمک بسیاری برساند. سرمایه‌ گذاری که قصد سرمایه گذاری در صنعت بازی‌ های ویدیویی را دارد باید درک درستی از دنیای مالی توأمان با دنیای IT یا فناوری‌های مربوط به تکنولوژی داشته باشد. سرمایه‌گذاری که تجربه‌های نزدیک به دنیای گیم داشته باشد می‌تواند کمک به‌سزایی به تیم‌های بازی‌سازی برساند.

آیا سیستم Crowdfunding‌ در صنعت گیم ایران جوابگو است؟

منطق درآمدی سیستم Crowdfunding سرمایه‌ گذاری با ریسک کم یا ریسک مدیریت شده است. به همین دلیل برای بیشتر بازی‌های ایرانی به خصوص بازی‌های استودیوهایی که در ابتدای کار خود هستند جوابگو نخواهد بود.

اگر علاقه‌مندید که در مورد سرمایه گذاری در صنعت بازی بیشتر بدانید، می‌توانید مقاله زیر را مطالعه کنید.

می‌خوام بیشتر بدونم
سرمایه گذاری در بازی سازی چگونه است؟

نقش اپ استورها در صنعت بازی های ویدیویی

نقش اپ استورها در صنعت بازی

با توجه به اینکه اپ استورها مهم‌ترین بازیگران صنعت گیم هستند، اپ استورهایی مانند کافه بازار چگونه می‌توانند ورود سرمایه به این صنعت را تسهیل کنند؟

مهم‌ترین وظیفه اپ استورها برای رونق بخشیدن به این صنعت و تشویق سرمایه گذاری در صنعت بازی انتشار داده‌های دقیق و درست است تا تصمیم‌گیری سایر بخش‌ها آسان‌تر بشود.

اگر به دنبال افرایش دانلود بازی خود در اپ استورها هستید، حتما مقاله زیر را بخوانید تا از مهم‌ترین بازیگران صنعت بازی بیشترین بهره را ببرید.

می‌خوام بیشتر بدونم
7 راهکار برای بهینه سازی اپ استور و افزایش دانلود برنامه

سرمایه‌ گذاری مشترک در صنعت گیم

چرا اکثر سرمایه گذاران صنعت گیم به سرمایه‌گذاری مشترک تمایل بیشتری دارند؟

مهم‌ترین دلیل برای سرمایه‌گذاری مشترک کم کردن ریسک سرمایه‌گذاری است. هرچقدر میزان سرمایه‌ گذاری بیشتر باشد، به دلیل ریسک بیشتر سرمایه‌گذاری مشترک نیز مرسوم‌تر می‌شود. سرمایه‌گذاری مشترک به این معنی است که چند سرمایه‌گذار در مورد یک موقعیت سرمایه‌گذاری به توافق می‌رسند و مشترکا سرمایه‌ گذاری در صنعت بازی را انجام می‌دهند.

فواید سرمایه‌ گذاری در صنعت بازی چیست؟

  1. ایجاد اشتغال
  2. جلوگیری از فرار مغزها و افراد با استعداد
  3. تامین نیاز‌های داخل کشور با استفاده از تولید محصولات و گیم‌های ایرانی
  4. صادرات بازی‌های ایرانی به خارج از کشور و کمک به رشد اقتصادی کشور

جدول سهامداری یا Cap Table‌ چه اهمیتی دارد؟

جدول سهامداری

بسیاری از استارت آپ‌ها ممکن است در حال حاضر وضع مالی جالبی نداشته باشند اما ظرفیت پیشرفت از لحاظ مالی در آینده برای آن‌ها وجود داشته باشد. جدول سهامداری یا Cap Table نشان می‌دهد که موسسان یک استارت آپ در آینده چقدر می‌توانند از رشد مجموعه خود آورده و سود داشته باشند. اهمیت جدول سهامداری در این است که مشخص می‌کند هرکدام از افراد کلیدی یک استار‌آپ به چه میزان در سود آن سهم دارند. هرچه این میزان بالاتر باشد، افراد کلیدی انرژی بیشتری برای رسیدن به آینده متصور شده برای آن استارت آپ می‌گذارند.

جمع‌بندی

با توجه به بحث‌هایی که در گزارش رویداد گیم گپ بررسی شد، می‌توانیم نتیجه بگیریم که صنعت بازی‌ های ویدیویی یکی از موفق‌ترین صنایع سرگرمی در جهان است. با تحلیل‌های انجام شده مشخص شد که بازار گیم ایران نیز از فرصت‌ها و ظرفیت‌های بسیاری برای رشد برخوردار است. با مراجعه به سرمایه‌گذاران در بهترین زمان، توجه به فاکتورهای ارزش‌گذاری و با کمک نهادهای حکومتی بازار بازی‌های ویدیویی ایران می‌تواند متحول شود. تحول در این بازار در ایجاد اشتغال و رونق اقتصاد کشور می‌تواند تاثیر به‌سزایی داشته باشد.

شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد سرمایه گذاری در صنعت بازی این رویداد را به صورت کامل از فروشگاه سایت نارین گیمز به صورت رایگان تهیه کنید.

4.9/5 - (8 امتیاز)

موضوع مرتبط

در بحث‌‌ پیرامون این مقاله شرکت کنید!

درباره تیم ما بیشتر بدانید

پیشنهاد می‌کنیم این مقالات را هم بخوانید

تلویزیون نارین

برای تماشای آنلاین گیم و استریم همین الان کلیک کن

دانلود بزن بهادر

دانلود آخرین نسخه بازی بزن بهادر

دانلود کلش اف زامبی

دانلود آخرین نسخه بازی کلش اف زامبی

لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید