پایگاه دانش نارین گیمز

Knowledge base

سبک های بازی های ویدیویی

معرفی و بررسی سبک های بازی های ویدیویی

avatar

بازی های ویدیویی در مقایسه با روزهای ابتدایی خود که با گرافیک کم و در سبک‌های تکراری و بسیار ساده ارائه می‌شدند، پیشرفت و تغییر زیادی داشته‌اند. با نگاه به محبوب‌ترین بازی های 30 سال گذشته مانند پک من، سوپر ماریو، دانکی کونگ و… متوجه محدود بودن سبک های بازی سازی در روزهای نخستین این صنعت می‌شویم. اما امروزه با ژانرهای گوناگونی از بازی های ویدیویی رو‌به‌رو هستیم که برای هر سلیقه‌ای نوعی بازی آماده ارائه دارند. اگر بازی ساز هستید یا به ساخت بازی خود فکر می‌کنید، شناخت سبک های بازی های ویدیویی برای شما بسیار حائز اهمیت است. انتخاب سبک بازی که در میان مخاطبان از بیشترین محبوبیت برخوردار است شانس موفقیت بازی شما را افزایش می‌دهد. همچنین کشف و شناسایی سبک هایی که تا به حال با آن‌ها برخورد نداشته‌اید شما را با پتانسیل و بازار هدف جدیدی آشنا می‌کند. در ادامه این مقاله قصد داریم انواع سبک های بازی های ویدیویی را بررسی کرده و معروف‌ترین آن‌ها را معرفی کنیم.

انواع سبک های بازی های ویدیویی

سبک های بازی های ویدیویی

امروزه برای مخاطبان حرفه‌ای و غیر حرفه‌ای بازی های ویدیویی و با هر سلیقه‌ای بازی گوناگونی در سبک های مختلف وجود دارد. این سبک ها بر اساس گیم پلی بازی ها، ویژگی‌های منحصر به فرد هر کدام و اهدافی که بازیکنان باید در آن‌ها دنبال کنند، تقسیم‌بندی می‌شوند. برخی اوقات شناخت سبک های مختلف و تمایز آن‌ها از یکدیگر به دلیل گستردگی ژانرها می‌تواند پیچیده و گیج‌کننده باشد. این ژانرها به قدری گسترده شده‌اند که هرکدام به دسته‌های کوچک‌تر نیز تقسیم می‌شوند. همچنین منابع مختلف اکثرا هرکدام نظرات مختلفی در رابطه با نحوه انجام این دسته‌بندی‌ها دارند. اما در ادامه قصد داریم با بررسی ویژگی‌های هر سبک و معرفی خصوصیات آن‌ها، برخی از مهمترین ژانرها را برای شما معرفی کنیم.

البته اگر هنوز بازی سازی را شروع نکرده‌اید و علاقه‌مندید در این زمینه اطلاعات بیشتری به دست بیارید، شما را به مطالعه مطلب زیر دعوت می‌کنیم.

می‌خوام بیشتر بدونم
بررسی صفر تا صد مسیر ساخت بازی‌ های ویدیویی

سبک اکشن بازی های ویدیویی

سبک بازی اکشن

یکی از سبک‌های بازی ویدیویی که طرافداران زیادی دارد، سبک بازی اکشن است. بازیکنان بازی های اکشن در مرکز بازی و نبرد قرار دارند و با به آزمایش گذاشتن قدرت فیزیکی کاراکتر خود باید از پس چالش‌های بازی یکی پس از دیگری برآیند. بازی های قدیمی مانند دانکی کونگ از اولین نمونه‌های این سبک هستند.
از ویژگی‌های سبک بازی اکشن آن است که بسیار معتادکننده بوده و مخاطبان زیادی را جذب و وابسته خود می‌کند. همچنین شما برای پیشرفت و انجام چالش این بازی‌ها به مهارت عجیب غریبی نیاز ندارید. به همین دلیل سبک اکشن همواره جزو محبوب‌ترین سبک های بازی های ویدیویی به حساب می‌آید. بازی های اکشن، خود به دسته‌های کوچکتری مانند بازی های پلتفرمی، تیراندازی، مبارزه‌ای، بقا و ریتمیک تقسیم می‌شوند.

سبک بازی پلتفرمی

در بازی های پلتفرمی بازیکنان باید کاراکترهای خود را با دویدن، پریدن یا پرواز کردن در مسیر بازی هدایت کنند و از موانع مختلف بگذرند. مشهورترین بازی در سبک پلتفرمی بازی پرطرفدار سوپر ماریو است که در ایران به نام قارچ‌خور شناخته می‌شود. در این بازی، ماریو باید با پریدن از روی موانع مختلف مراحل را یکی پس از دیگری پشت سر بگذارد، با کارکترهای مختلف مبارزه کند تا در نهایت پرنسس بازی را نجات دهد.

سبک بازی تیراندازی

همانطور که احتمالا حدس زده‌اید بازی های سبک تیراندازی، به بازیکنان خود اجازه می‌دهند تا با استفاده از انواع اسلحه‌ها و مهمات جنگی، به نبرد حریفان خود رفته و آن‌ها را شکست دهند. این بازی‌ها هم به صورت آفلاین و هم به صورت آنلاین ارائه می‌شوند و اصلی‌ترین هدف آن‌ها شکست رقیب است. بازی های Fortnite و Call of Duty در سبک تیراندازی هستند که در سال‌های اخیر طرفداران زیادی جذب کرده‌اند.

سبک بازی مبارزه‌ای

بازی های مبارزه‌ای نوعی از سبک بازی های اکشن هستند که اکثرا بر نبرد تن به تن تمرکز دارند. در این سبک بازی ها، کاراکترهای مختلفی برای انتخاب وجود دارند که هرکدام از قدرت و ویژگی‌های خاصی برخوردارند. برای مثال یکی سرعت بالایی دارد و دیگری از قدرت بدنی زیادی برخوردار است. در بازی های مبارزه‌ای بازیکنان باید با انتخاب کاراکتر مناسب و با شکست رقیبان، امتیاز کسب کرده و یکی پس از دیگری به مراحل بالاتر صعود کنند. از معروف‌ترین بازی ها در سبک مبارزه‌ای، می‌توان به بازی Mortal Kombat اشاره کرد که در ایران نیز طرفداران زیادی دارد.

سبک بازی بقا

بازی های در سبک بقا نیز یکی دیگر از زیردسته‌های بازی های اشکن هستند. در بازی های بقا، به بازیکنان منابع، ابزار و مهمات مختلفی داده می‌شود، که با استفاده از آن‌ها باید در بازی پیش بروند. هدف نهایی در این بازی ها این است که بازیکنان تا جایی که می‌توانند در آن دوام آورده و زنده بمانند. حتی این سبک نیز به زیردسته‌های متعددی تقسیم می‌شود که یکی از آن‌ها، بازی های بقای ترسناک است. با این وجود بازی‌هایی مانند Fortnite و Mincraft نیز از انواع بازی های در سبک بقا به حساب می‌آیند که باید درآن‌ها منابع جمع کنید، پناهگاه بسازید برای برنده شدن، به عنوان آخرین بازمانده بازی باقی بمانید.

برای اطلاع از برترین شرکت‌های بازی سازی، مطالعه مقاله زیر را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

می‌خوام بیشتر بدونم
معرفی 9 شرکت بازی سازی ایرانی و خارجی

بازی های ریتمیک

شاید برایتان جالب باشد که بدانید بازی های ریتمیک نیز از زیردسته‌های سبک بازی های اکشن به حساب می‌آیند. این بازی‌ها اکثرا موزیکال هستند و بازیکنان باید با کیلک کردن روی دکمه‌ها آهنگ بنوازند یا ریتم موسیقی را حفظ کنند. از معروف‌ترین بازی‌ها در سبک ریتمیک می‌شود به بازی های Guitar Hero و Piano Tiles اشاره کرد.

سبک ماجراجویی

سبک بازی ماجراجویی

سبک بعدی که قصد معرفی آن را داریم، سبک بازی های ماجراجویی است که به دلیل گیم پلی منحصر به فرد، از دیگر بازی ها تمایز پیدا می‌کنند. در بازی های ماجراجویی بازیکنان باید با تعامل با محیط بازی و ارتباط برقرار کردن با کاراکترهای دیگر در مراحل آن پیشرفت کنند. هدف نهایی بازیکنان در این سبک بازی، پیدا کردن سرنخ و حل پازل‌های گوناگون است. این سبک بازی ها از داستان غنی و با جزئیات زیاد برخوردار نیستند و ماجرای اصلی آن‌ها از حد خاصی سبقت نمی‌گیرد. هنگام بازی سازی به خاطر داشته باشید که بازی های ماجراجویی به دلیل اکشن کم، در بین بازیکنان حرفه‌ای بازی های ویدیویی از محبوبیت زیادی برخوردار نیستند. بازی Myst به عقیده بسیاری موفق‌ترین بازی در سبک ماجراجویی است.

سبک اکشن-ماجراجویی

سبک بازی اکشن ماجراجویی

یکی از سبک های منحصر به فرد بازی های ویدیویی، سبک اکشن-ماجراجویی است. اولین سازندگان این سبک بازی ها، مکانیک بازی های اکشن و ماجراجویی را با هم ترکیب کرده و سبک جدیدی ابداع کردند. در این نوع بازی ها، شما باید سرنخ پیدا کنید و با استفاده از آن‌ها ابزار مختلف را جمع‌آوری کنید. سپس با بهره‌گیری از آن‌ها باید در یک نبرد اکشن شرکت کنید و به قول معروف غول مرحله آخر را شکست دهید. از قدیمی‌ترین و محبوب‌ترین بازی های سبک اکشن-ماجراجویی می‌شود به بازی افسانه زلدا اشاره کرد که در ایران به اندازه جهان شناخته شده نیست.

سبک نقش آفرینی بازی های ویدیویی

سبک بازی نقش آفرینی

سبک بازی نقش‌آفرینی یکی از سبک های بازی های ویدیویی است که به عقیده بسیاری، در بین محبوب‌ترین سبک های بازی، رتبه دوم را از آن خود کرده‌است. اولین بازی هایی که در این سبک ساخته شدند، تم فانتزی و قرون وسطایی داشتند که اکثر بازی سازان تا به امروز این تم را حفظ کرده‌اند. از ویژگی‌های منحصر به فرد این سبک انتخاب‌هایی است که به بازیکنان در مسیر بازی داده می‌شود. بازیکنان با تصمیم‌گیری و انتخاب‌های خود می‌توانند روند و داستان بازی را تغییر دهند و هردفعه، پایانی متفاوت برای بازی رقم بزنند.
بازی های نقش آفرینی به سبک های، نقش آفرینی اکشن، نقش آفرینی چند بازیکنی و نقش آفرینی سندباکس تقسیم‌بندی می‌شوند.

نقش آفرینی اکشن

بازی های نقش آفرینی اکشن، در واقع ترکیبی از ویژگی‌های سبک های اکشن و اکشن- ماجراجویی هستند که در آن کاربران به مبارزه با یکدیگر می‌پردازند. ویژگی متمایزکننده این سبک بازی ها این است که نبرد در زمان واقعی و به صورت آنلاین اتفاق می‌افتد. همچنین به دلیل آنلاین بودن، پیروزی در این نوع بازی‌ها به سرعت و دقت بازیکنان بستگی دارد. هرچقدر بازیکن نسبت به حریف خود از قدرت‌ فیزیکی و سرعت بیشتری برخوردار باشد، شانس پیروزی بیشتری دارد. بازی پرطرفدار The Witcher از نمونه بازی های سبک نقش آفرینی اکشن است.

نقش آفرینی چند بازیکنی

سازندگان بازی های ویدیویی از سال 1970 شروع به ساخت بازی هایی در سبک نقش آفرینی چند بازیکنی کردند. این نوع بازی ها در آن سال‌ها شکلی ساده و غیرپیچیده داشتند که نهایتا با پیشرفت تکنولوژی به شکل امروزی خود رسیدند. در بازی های نقش آفرینی چند بازیکنی، صدها بازیکن در محیط بازی به صورت آنلاین با یکدیگر تعامل داشته و برای رسیدن به یک هدف مشترک با یکدیگر به رقابت می‌پردازند. این هدف در بازی های مختلف می‌تواند متفاوت باشد. بازی World of Warcraft یکی از نمونه‌های شناخته شده سبک بازی های نقش آفرینی چند بازیکنی هستند.

نقش آفرینی سند باکس

سبک بازی سندباکس

از دیگر زیردسته‌های سبک نقش آفرینی، سبک بازی ‌های سند باکس یا جهان-باز (Open-World) هستند که به بازیکنان خود اجازه می‌دهند در محیط بازی آزادانه به جستجو و ماجراجویی بپردازند. با توجه به نظرسنجی‌های انجام شده، این نوع بازی ها از درگیرکننده و جذاب‌ترین انواع بازی ها برای مخاطبان بازی های ویدیویی هستند. بازیکنان زیادی به طور همزمان در این بازی ها مشارکت می‌کنند. آن‌ها باید چالش‌های بزرگ و کوچک زیادی که در بازی وجود دارند را حل کنند تا به صورت انفرادی یا گروهی برنده بازی شوند. وجود این چالش‌ها، بازی های سندباکس را از روند تکراری و خسته‌کننده خارج می‌کند. یکی از نمونه بازی های سبک سند باکس، بازی Minecraft است که در سال‌های اخیر بین کاربران حرفه‌ای بازی های ویدیویی بسیار محبوب شده است. این محبوبیت به حدی بود که استریمرهای معروف زیادی به بازی کردن و پخش آن در کانال‌های یوتیوب و توییچ خود پرداختند.

سبک شبیه سازی

سبک بازی شبیه سازی

دیگر سبک بازی های ویدیویی، بازی های سبک شبیه سازی است که همگی در یک مورد اشتراک دارند. طراحی تمام بازی های شبیه سازی به گونه‌ای است که سعی در تقلید و شبیه سازی اتفاقات زندگی واقعی در قالب یک بازی را دارند. این نوع بازی ها به غیر از سرگرمی، اهدافی مانند آموزش، آنالیز و پیش‌بینی را در بردارند. به طور معمول طراحان این نوع بازی ها برای بازیکنان خود هدف مشخصی طراحی نمی‌کنند بلکه بازیکنان باید تنها اعمال کاراکتر خود را در بازی کنترل و تعیین ‌کنند. بازی های شبیه سازی به دسته های شبیه سازی زندگی و شبیه سازی خودرو تقسیم می‌شوند. شبیه سازی خودرو یکی از سبک های بازی شبیه سازی است که برای آموزش از آن استفاده می‌شود. برای مثال دستگاه‌هایی ساخته شده‌اند که در قالب بازی، رانندگی را به کاربران آموزش می‌دهند.

شبیه سازی زندگی

یکی از پرفروش‌ترین بازی های ویدیویی تمام ادوار، بازی شبیه سازی زندگی به اسم The Sims است. در این بازی، بازیکنان کاراکترهای مختلف را طراحی می‌کنند، کنترل زندگی آن‌ها را در دست می‌گیرند و برای قسمت‌های مختلف زندگی آن‌ها مانند تحصیل، شغل و ازدواج تصمیم‌گیری می‌کنند. فروش بالای بازی The Sims نشان می‌دهد که سبک بازی های شبیه سازی زندگی، به دلیل اختیار زیادی که به بازیکنان خود می‌دهند از پرطرفدارترین بازی ها بین مخاطبان بازی های ویدیویی محسوب می‌شوند.

سبک استراتژی

سبک بازی استراتژی

یکی از پرطرفدارترین سبک های بازی های ویدیویی، بازی های ژانر استراتژی هستند. بازیکنان در این نوع بازی ها با چیدن استراتژی‌های دقیق، برنامه‌ریزی و به کارگیری تاکتیک‌های مختلف باید چالش‌های گوناگون را پشت سر گذاشته و در نبرد‌های مختلف شرکت کنند. طراحی این بازی‌‌ها در سال‌های اخیر اکثرا به صورت آنلاین بوده تا به بازیکنان تجربه‌ای واقعی از نبرد را ارائه دهند. هرچه این تجربه واقعی‌تر باشد، لذت بازیکنان هنگام بازی کردن نیز بیشتر خواهد بود. بازی های استراتژی آنلاین، استراتژی نوبتی و… از دسته‌بندی‌های مختلف این سبک هستند.

استراتژی آنلاین

بازی های استراتژی آنلاین از محبوب‌ترین سبک های بازی های ویدیویی هستند که از بازیکنان می‌خواهند با جمع کردن منابع، ساخت پایگاه و چیدن استراتژی به رقیب خود به صورت آنلاین حمله کنند. از نمونه‌های معروف این بازی ها می‌شود به بازی Clash of Clans اشاره کرد که در ایران نیز همواره در جمع برترین بازی های اپ استورها قرار دارد. بازیکنان در این سبک بازی می‌توانند به صورت آنلاین با یکدیگر به گفتگو پرداخته و به صورت گروهی و انفرادی با بازیکنان دیگر مبارزه کنند.

استراتژی نوبتی

زیردسته دیگر بازی های استراتژی، سبک بازی استراتژی نوبتی است. با اینکه این بازی‌ها آنلاین هستند، اما بازیکنان برای مبارزه و شلیک مهمات خود باید منتظر نوبت شوند. بعد از اینکه نوبت به آن‌ها رسید زمان محدودی در اختیار دارند تا به رقیب خود حمله کنند. در بازی های استراتژی نوبتی سرعت عمل، مهارت در شلیک و تاکتیک‌های مبارزه بسیار اهمیت دارد. بازی کلش رویال و بازی ایرانی بزن بهادر تنها دو مورد از نمونه‌های زیاد بازی های استراتژی نوبتی هستند.

سبک ورزشی

سبک بازی های ورزشی

طراحان بازی، با ساخت سبک بازی ورزشی، بازی‌هایی مانند فوتبال، گلف، بسکتبال، بیسبال و… را شبیه‌سازی می‌کنند. بعضی بازی سازان حتی ورزش‌هایی مانند اسکی، دارت، شنا و انواع ورزش‌های المپیکی را نیز در محیط بازی طراحی کرده‌اند. بازیکنان در این بازی ها با حریف‌های مختلف به رقابت می‌پردازند که معمولا کامپیوتر آن‌ها را کنترل می‌کند. با این حال گاهی اوقات بعضی بازی ها این امکان را بازیکنان خود می‌دهند تا به صورت آنلاین با بازیکنان واقعی دیگر به رقابت بپردازند. سبک بازی های ورزشی به زیردسته‌های بازی های تیمی و ورزش‌های مبارزه‌ای تقسیم می‌شوند.

بازی های تیمی

یکی از اولین انواع بازی های ویدیویی، بازی های تیمی بودند که برای بازیکنان خود ورزش‌های تیمی مانند فوتبال را شبیه‌سازی می‌کردند. با پیشرفت تکنولوژی، بهبود گرافیک‌ و جلوه‌های ویژه، تجربه بازی های تیمی به خصوص فوتبال به واقعیت نزدیکتر شد و به همین دلیل میان مخاطبان بازی های ویدیویی، طرفداران زیادی پیدا کردند. معروف‌ترین و پرطرفدارترین مثال برای بازی های تیمی، سری بازی‌های FIFA است که تیم‌ها، بازیکنان و تورنومنت‌های مختلف را شبیه سازی کرده‌اند.

ورزش‌های مبارزه‌ای

سبک بازی های ورزشی مبارزه‌ای، برخلاف بازی های تیمی بیشتر روی بازی های انفرادی تمرکز می‌کنند که حالت مبارزه‌ای دارند. برای مثال ورزش‌هایی مانند بوکس و کشتی در این دسته‌بندی قرار می‌گیرند. از معروف‌ترین بازی های مبارزه‌ای می‌توان به بازی Fight Night اشاره کرد که تجربه ورزش بوکس را برای علاقه‌مندان طراحی کرده‌است.

سبک پازلی

سبک بازی پازلی

بازی های پازلی از انواع سبک های بازی های ویدیویی هستند که بر روی مهارت‌های منطق، ریاضی، حل مسئله و شناسایی الگو بازیکنان تمرکز می‌کنند. هدف در این بازی‌ها، پیشرفت بازیکنان با حل پازل‌های گوناگون در مراحل مختلف بازی است. برخی از این پازل‌های به شکل مسائل ریاضی هستند و برخی نیز به صورت سوال‌های چندگزینه‌ای که هرکدام درجه سختی متفاوتی دارند. بازی موبایلی 2048 و بازی ایرانی Quiz of Kings از شناخته‌‌شده‌ترین بازی ها در سبک پازلی هستند.

سبک تفننی

سبک بازی تفننی

آخرین سبکی که در این مقاله قصد بررسی آن را داریم، سبک بازی های تفننی است. بازی های تفننی بازی هایی با گیم پلی ساده‌ هستند که از نظر ذهنی کاربران را به چالش خاصی نمی‌کشند. اکثر بازیکنان از این نوع بازی‌ها صرفا برای گذراندن زمان استفاده می‌کنند و برایشان به اندازه بازی های اکشن جدیت ندارند. بازیکنان در این نوع بازی ها اکشن یا عمل خاصی انجام نمی‌دهد و کل عملکرد آن‌ها به کلیک کردن روی آیکون‌ها و مواردی از این دست محدود می‌شود. بازی های تفننی بازیکنان خود را با ارائه پاداش‌های کوچک به ادامه بازی مشتاق می‌کنند. این سبک نیز، به بازی‌های کژوآل مانند Candy Crush، بازی‌های کارتی مانند Solitare و بازی‌های رومیزی مانند منچ تقسیم می‌شود. این نوع بازی‌ها مناسب کسانی هستند که برای بازی کردن وقت زیادی ندارند زیرا در جلسه های کوتاه مدت می‌توانند مراحل زیادی را پشت سر گذاشته، برای مدتی سرگرم شوند و وقت‌های مرده خود را پر کنند.

جمع‌بندی

سبک های مختلف بازی های ویدیویی و دسته‌بندی‌های گوناگون هرکدام از آن‌ها به بازی سازان پتانسیل و فرصت‌های زیادی را ارائه می‌دهند. این سبک ها نه تنها طرفداران خود را جذب کرده‌اند بلکه با پیشرفت روزانه تکنولوژی و ایجاد سبک ها و ژانرهای جدید دسته‌ی تازه‌ای از بازیکنان را به سمت خود می‌کشند. توجه به سبک های حال حاضر دنیا و گوش به زنگ بودن برای ژانرهای جدید، فرصت‌های ناب موفقیت در بازار بازی های ویدیویی را در اختیار بازی سازان و علاقه‌مندان به این صنعت قرار می‌دهد. تنها باید تخیل خود را به کار گرفته‌ و سبک مورد نظر را انتخاب کنید تا با طراحی اصولی و هوشمندانه بتوانید بازی موفق و محبوبی را در بازار منتشر کنید.

نظرات و یا سوالات خود را در رابطه با این مقاله با ما و سایر مخاطبین نارین گیمز در میان بگذارید تا در اولین فرصت پاسخگوی آن‌ها باشیم.

4/5 - (4 امتیاز)

موضوع مرتبط

در بحث‌‌ پیرامون این مقاله شرکت کنید!

درباره تیم ما بیشتر بدانید

پیشنهاد می‌کنیم این مقالات را هم بخوانید

تلویزیون نارین

برای تماشای آنلاین گیم و استریم همین الان کلیک کن

دانلود بزن بهادر

دانلود آخرین نسخه بازی بزن بهادر

دانلود کلش اف زامبی

دانلود آخرین نسخه بازی کلش اف زامبی

لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید