مقایسه آنریل و یونیتی دغدغه بسیاری از بازی سازان مستقل و حرفهای است. هر دوی این موتورهای بازی سازی فارغ از مزیتها و محدودیتهایی که دارند، از قدرتمندترین نرمافزارهای دنیا هستند و امکانات بسیاری را در اختیار کاربران خود میگذارند. با این حال باید توجه داشته باشید که مناسبترین موتور را میتوانید تنها با در نظر گرفتن حرفهای یا مستقل بودن نوع بازیسازی خود انتخاب کنید. این به آن معنا است که به دلیل بودجه، مهارتها و امکانات متفاوتی که بازیسازان مستقل و حرفهای دارند، باید موتور متفاوتی را نیز انتخاب کنند. در ادامه به بررسی ویژگیهای این دو موتور معروف بازی سازی پرداخته و آنها را از لحاظ گرافیکی، کدنویسی، قیمتی و… مقایسه میکنیم. پس با ما در ادامه این مطلب همراه باشید تا بتوانید در نهایت بهترین گزینه را برای استودیو بازیسازی خود انتخاب کنید.
آنریل انجین یکی از قدرتمندترین موتورهای بازی سازی دنیا است که توسط کمپانی اپیک گیمز (به انگلیسی: Epic Games) ساخته شده است. امروزه از این نرمافزار برای ساخت انواع بازیهای سهبعدی در ژانرهای متنوع استفاده میشود. همچنین فیلمسازان و معماران بسیاری از ویژگیها و ابزار آنریل انجین برای خلق آثار خود بهره میبرند. زبان برنامهنویسی آنریل ++C است و قابلیت ساخت بازیهایی برای کامپیوتر، کنسول، موبایل و واقعیت مجازی را دارا است. با این حال از این موتور بازی سازی بیشتر برای ساخت بازیهای عظیم استودیوهای معروف یا به اصطلاح AAA استفاده میشود. آنریل به برنامهنویسان حرفهای این اجازه را میدهد تا با استفاده از زبان ++C اسکریپتهای خود را در این نرمافزار اجرا کنند. از دیگر امکانات آنریل میشود به منابع و ابزار گسترده آن به خصوص برای ساخت انیمیشینهای بازی اشاره کرد.
میخواهید در مورد آنریل انجین بیشتر بدانید؟ همین الان مقاله زیر را مطالعه کنید.
موتور بازی سازی یونیتی (به انگلیسی: Unity) یکی از معروفترین موتورهای بازی سازی جهان است که در سال 2005 توسط کمپانی Unity Techonlogies ساخته و منتشر شد. تعدادی از محبوبترین بازیهای دنیا مانند Angry Birds و Temple Run با آن ساخته شدهاند و توسط صدها هزار نفر از توسعهدهندگان بازیهای ویدیویی استفاده میشود. این نرمافزار در عین سهولت استفاده بسیار قدرتمند است و بیشتر امکانات را به صورت رایگان در اختیار کاربران خود قرار میدهد.
یکی از ویژگیهایی که موتور بازی سازی یونیتی را به انتخاب اول بسیاری از توسعهدهندگان تبدیل کرده، قابلیت اجرای بازیهای آن روی پلتفرمهای مختلف است. کدها و اسکریپتهای آمادهی این نرمافزار، بازی سازی را برای بازی سازان مستقل بسیار آسان کرده است. بسیاری از این بازیسازان با استفاده از همین ویژگی یونیتی توانستهاند بازیهای متعددی را برای موبایل بسازند. نرم افزار یونیتی امکان ساخت بازیهای دو بعدی و سه بعدی را در اختیار کاربران خود قرار میدهد. این موتور بازیسازی همچنین ویژگیهایی از قبیل ساخت فیزیک بازی، طرز حرکت اشیا، تنظیم زاویه نور، سایهزنی و… که برای ساخت یک بازی حیاتی هستند را دارا است.
اگر قصد ساخت بازی موبایلی و دوبعدی را دارید پیشنهاد میکنیم با خواندن مقاله زیر با موتور بازی سازی یونیتی بیشتر آشنا شوید.
کیفیت گرافیکی یکی از مهمترین اجزای هر بازی ویدیویی است. موتور بازی سازی که به شما امکانات گرافیکی با کیفیتی ارائه نکند میتواند به میزان قابل توجهی به موفقیت بازی شما ضربه بزند. خوشبختانه یونیتی و آنریل هر دو قابلیتهای گرافیکی خیرهکنندهای را در اختیار کاربران خود قرار میدهند. با این حال باید توجه داشته باشید که آنریل امکانات گرافیکی بیشتری را در اختیار کاربران خود قرار میدهد و در نتیجه میتواند تصاویر واقعگرایانهای بسازد. کافی است به بازیهای موفق ساخته شده با هریک از این نرم افزارها نگاه کنید تا متوجه شوید امکانات و ابزار گرافیکی آنریل پتانسیل بیشتری از یونیتی برای ساخت این نوع تصاویر دارد. با این حال یونیتی در نسخههای اخیر خود این تفاوت را در امکانات گرافیکی و ساخت تصاویر واقعگرایانه کمتر کرده و پیشبینی میشود که به زودی به درجه آنریل برسد.
برای بررسی کردن درجه دشواری یادگیری کار با این دو نرمافزار، باید ابتدا به مقایسه یونیتی و آنریل از لحاظ محیط کاربری بپردازیم. طراحی ساده یا پیچیده محیط کاربری یک نرمافزار در یادگیری طرز کارکرد آن به خصوص برای افراد تازهکار بسیار تعیینکننده است. مسئله دیگری که حائز اهمیت است، زبان برنامه نویسی استفاده شده در ساختار این دو موتور بازی سازی است. از آنجایی که بسیاری از مراحل ساخت بازی با برنامه نویسی انجام میشود، سختی یا آسانی آن زبان به شدت در یادگیری کار با موتور بازی سازی مهم است.
محیط کاربری موتور بازی سازی یونیتی سادهتر بوده و از طراحی مینیمال برخوردار است. همواره یکی از اهداف اصلی توسهدهندگان یونیتی سهولت کار با این موتور بازی سازی به خصوص برای افراد تازهکار بوده است. موتور بازی سازی آنریل برخلاف یونیتی ابزار بیشتری را در اختیار کاربران خود قرار میدهد و در نتیجه یادگیری محیط کاربری آن از پیچیدگی بیشتری برخوردار است. یادگیری کارکرد نرمافزار آنریل به خصوص برای افراد تازهکار و کسانی که تجربه کار با برنامههای سهبعدی را نداشتهاند به مراتب سختتر است. حتی بسیاری از توسعهدهندگان حرفهای و باتجربه یونیتی نیز با سختی زیادی میتوانند طرز کار موتور آنریل را یاد بگیرند.
مسئله دیگری که هنگام مقایسه آنریل و یونیتی از لحاظ دشواری یادگیری باید به آن توجه کرد زبان برنامهنویسی این دو است. یونیتی از زبان برنامهنویسی سی شارپ استفاده میکند در حالی که آنریل زبان ++C را پشتیبانی میکند. با مقایسه این دو زبان متوجه میشوید که یادگیری و فهم زبان سی شارپ بسیار سادهتر از ++C است. به خصوص اگر افراد تا قبل از آن تجربه برنامهنویسی و کد نوشتن را نداشته باشند.
نکتهی قابل ذکر آن است که یونیتی منابع آموزشی بسیاری از قبیل نحوه کار با این موتور بازی سازی، کد زدن با سی شارپ و مواردی از این دست را روی وبسایت خود به صورت رایگان در دسترس علاقهمندان قرار داده است. این مسئله باعث بهبود کاربری این نرمافزار برای مخاطبان آن میشود.
آنریل نیز منابع آموزشی برای نرم افزار خود در دست مخاطبان قرار میدهد اما برای برنامهنویسی و کد زدن منابع بسیار کمتری با کیفیت پایینتر از یونیتی ارائه میکند. از آنجایی که یادگیری زبان ++C بسیار دشوارتر از سی شارپ است، این مسئله یک نکته منفی محسوب میشد. فرض آنریل بر آن است که شما برنامهنویسی حرفهای هستید یا از دانش لازم برای کد زدن با زبان سی پلاس پلاس برخوردارید.
اگر قصد یادگیری سی پلاس پلاس یا سی شارپ را ندارید توصیه میکنیم مقاله زیر را بخوانید تا با سایر زبانهای برنامه نویسی مناسب بازی سازی آشنا شوید.
بسیاری از مردم تصور میکنند یادگیری برنامهنویسی کاری بسیار دشوار است که تنها افراد خاص و بسیار باهوش توانایی درک و فهم آن را دارند. همانطور که احتمالا میدانید این تصور صحیح نیست و مانند اکثر چالشهای زندگی با کمی تمرین و ممارست برنامه نویسی نیز قابل یادگیری است. همچنین به مرور زمان و با کسب تجربه در برنامهنویسی بهتر و حرفهایتر میشوید.
با اینکه ابزار متعددی برای ساخت بازی بدون برنامهنویسی وجود دارد ولی اگر به تنهایی و بدون همراهی تیم بازیساز در حال ساخت بازی هستید باید دانشی قابل قبول و مبتدی در زمینه برنامهنویسی داشته باشید. این به آن معنا نیست که صفر تا صد یک زبان برنامهنویسی را بلد باشید، بلکه یعنی با یادگیری منطق برنامهنویسی و اسکریپتنویسی بصری نیز میتوانید بدون نوشتن یک خط کد بازی بسازید.
پدیده اسکریپت نویسی بصری یکی از راههای محبوب برای برنامه نویسی بدون نیاز به یادگیری زبانهای پیچیده و کد نوشتن است. اسکریپت نویسی بصری به کاربران خود اجازه میدهد تا در یک محیط کاربری مخصوص با بلوکهای آماده از کد، برنامهنویسی کنند. برای مثال نمایش گرافیکی قوانین بازی با استفاده از فلوچارتها یکی از انواع اسکریپتنویسی بصری هستند که در آن شما نیاز به یادگیری سینتاکس یک زبان برنامهنویسی ندارید.
راهحل آنریل برای ساخت بازی بدون کدنویسی ابزار برنامهنویسی بصری Blueprints است. نرم افزار Blueprints ابزار قدرتمند اما در عین حال سادهای است که طی سالها فعالیت خود امتحانش را پس دادهاست. با این حال ساخت بازیهای سنگین با مکانیک، قوانین و گیم پلی پیچیده با استفاده از این ابزار توصیه نمیشود.
راه حل یونیتی برای ساخت بازی بدون کد نویسی ابزارهای Playmaker و Bolt است. ابزار Playmaker تاریخچه طولانیتر و سابقه بیشتری در برنامهنویسی بصری دارد و بسیاری از افراد آن را به عنوان ابزار اصلی یونیتی برای برنامهنویسی بصری میشناسند. با این حال به اعتقاد برخی صاحبنظران همچنان به اندازه ابزار Blueprints قدرتمند نیست. در کنار آن نرم افزار Bolt محصول دیگر یونیتی برای برنامهنویسی بصری بوده که از رابط کاربری بهتر و سادهتری برخوردار است.
برای آشنا شدن با سایر ابزار بازی سازی بدون نیاز به برنامه نویسی توصیه میکنیم مقاله زیر را مطالعه کنید.
یکی از عوامل اصلی که باعث محبوبیت موتور بازی سازی آنریل و یونیتی در میان توسعهدهندگان و بازی سازان حرفهای و مبتدی شدهاست ابزارهای گوناگونی است که این دو به کاربران خود ارائه میدهند. ابزار طراحی شده در موتور بازی سازی آنریل و یونیتی به قدری کامل هستند که از صفر تا صد یک بازی را میتوان داخل آنها طراحی کرد. با این حال در برخی موارد و برخی ابزار ارائه شده یکی از این موتورها بر دیگری برتری دارد که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
یکی از ابزار بسیار کاربردی هر دو موتور بازی سازی آنریل و یونیتی قابلیت انتشار بازی ساخته شده در آنها برای پلتفرمهای گوناگون و متعدد است. پلتفرمهایی مانند اندروید، آی او اس، ویندوز، لینوکس، پلی استیشن، ایکس باکس و حتی واقعیت مجازی و واقعیت افزوده. با این حال تمرکز اصلی یونیتی بر روی پلتفرمها و سیستم عاملهای مختلف موبایل بوده و موتور خود را نیز به همین منظور بهینههسازی کرده است. به طور کلی اگر قصد ساخت بازیهای دو بعدی و بازیهای تحت وب را دارید ابزار نرم افزار یونیتی مناسبتر است. در مقابل اگر قصد ساخت بازیهای سهبعدی را دارید به سراغ ابزار آماده، قدرتمند و آماده موتور بازی سازی آنریل بروید.
در موتور بازی سازی آنریل ابزار آماده بیشتری وجود دارد که شما از آنها در قسمتهای مختلف مراحل ساخت بازی خود میتوانید استفاده کنید. در مقابل آن یونیتی قرار دارد که در مقایسه آنریل از ابزار آماده کمتری برخوردار است. به همین دلیل باید بسیاری از عناصر مورد نیاز خود را در استورهای مختلف در ازای مبلغی مشخص خریداری کنید. یونیتی اخیرا با سرعت بسیار بالایی در حال اضافه و تست کردن ابزار جدید در محیط کاربری خود است که ساخت بازی را برای کاربران خود آسانتر کند اما اکثرا به پختگی لازم نرسیدهاند. یکی از ابزار آماده ارزشمند یونیتی ابزاری است که برای آنالیز و تحلیل دادههای بازی به کاربران خود ارائه میدهد.
از محاسن ابزارهای یونیتی میشود به سرعت عملکرد آنها اشاره کرد. شاید در مقایسه آنریل و یونیتی از لحاظ ابزارها، آنریل قدرتمندتر باشد اما با استفاده از ابزار یونیتی با سرعت بیشتری میتوانید بازی مورد نظر و نمونههای اولیه خود را بسازید. به صورت تقریبی مدت زمان ساخت بازی در آنریل ۴-۵ برابر بیشتر از یونیتی است.
در مقایسه آنریل و یونیتی از لحاظ قیمت، هر دو به دلیل رایگان بودن سربلند بیرون میآیند. استفاده از موتور بازی سازی یونیتی تا زمانی که شما کمتر از ۱۰۰ هزار دلار از بازی خود درآمد داشته باشید، کاملا رایگان است. پس از آن باید تا رسیدن به درآمد ۲۰۰ هزار دلار، ماهیانه ۴۰ دلار پرداخت کنید. به همین صورت هرچه درآمد شما از بازی بیشتر شود، مبلغی که باید به یونیتی پرداخت کنید نیز افزایش مییابد.
آنریل نیز مانند یونیتی رایگان است. در گذشته، پس از آنکه به درآمد فصلی 3000 دلاری از بازی خود میرسیدید باید 5% از درآمد بازی خود را به آنریل پرداخت میکردید. اما اخیرا آنریل این قانون را تغییر داده است. در حال حاضر اگر از بازی خود زیر 1 میلیون دلار درآمد داشته باشید، نیازی به پرداخت 5% از درآمد نیست. این به آن معنا است که آنریل بسیار از یونیتی ارزانتر و به صرفهتر است. جالبتر آنکه اگر بازی خود را روی Epic Games منتشر کنید، حتی پس از رسیدن به 1 میلیون دلار به جای پرداخت 5% به آنریل باید فقط 12% از درآمد بازی خود را به این استور پرداخت کنید. لازم به ذکر است که این میزان تقریبا نصف مبلغی است که سایر استورها از توسعهکنندگان بازی دریافت میکنند.
اگر شما هم این رویا را در سر دارید که درآمد بازی خود را به یک میلیون دلار برسانید حتما مقاله زیر را مطالعه کنید.
فهرست محتوای مقاله
نمایش
آنریل انجین چیست؟

موتور بازی سازی یونیتی چیست؟

مقایسه آنریل و یونیتی از لحاظ گرافیکی

اگر بازیساز مستقل هستید، پیشنهاد ما این است که برای جلوههای بصری بازی خود از یونیتی استفاده کنید.
همچنین آنریل کتابخانهای به اسم Mega Scans دارد که شما میتوانید از صدها تصاویر و اشیای موجود در آن برای بازی خود به صورت رایگان استفاده کنید. این تصاویر از لحاظ گرافیکی بسیار به اشیا دنیای واقعی نزدیک هستند. اما برای بازی سازان مستقل که اکثرا بازیهای دو بعدی میسازند، از دیدگاه گرافیکی تفاوتی ندارد که از کدام موتور استفاده کنند. در اکثر مواقع تفاوت بین ابزارهای گرافیکی این دو نرمافزار تنها برای استودیوهای AAA مشهود و مهم است که قصد ساخت بازیها عظیم را دارند.
مقایسه آنریل و یونیتی از لحاظ درجه دشواری یادگیری

محیط کاربری

مقایسه زبان برنامه نویسی آنریل و یونیتی

مقایسه آنریل و یونیتی از لحاظ کدنویسی و برنامه نویسی

اسکریپت نویسی بصری چیست؟

ابزار آنریل و یونیتی برای ساخت بازی بدون برنامه نویسی

مقایسه آنریل و یونیتی از لحاظ ابزارها

قابلیت انتشار روی پلتفرمهای مختلف

ابزار آماده آنریل و یونیتی

سرعت عمل ابزار آنریل و یونیتی

مقایسه آنریل و یونیتی از لحاظ قیمت
