امروزه یکی از موفقترین و پر رونقترین صنایع حال حاضر دنیا، صنعت بازی های ویدیویی است. شرکت های بازی سازی تا قبل از سال 2020 با سرعت چشمگیری در حال رشد بودند. با این حال با همهگیری ویروس کرونا و خانهنشین شدن مردم، با شتاب بیشتری پیشرفت کردند. موفقیت این صنعت، به خصوص بازی های موبایلی به حدی است که رقیب جدی صنایع بزرگی مانند صنعت فیلم، سریال و موسیقی به حساب میآید.
به دلیلی جذابیت و آینده چشمگیر این صنعت، افراد زیادی علاقهمند ورود به آن هستند. اگر شما هم از این دسته افراد هستید، میتوانید از شرکت های بازی سازی بزرگ جهان و ایران الگوبرداری کنید.
با ما در ادامه این مقاله همراه باشید تا 9 شرکت بازی سازی ایرانی و خارجی، درآمد و بازی های تولیدی آنها را معرفی کرده و بررسی کنیم چه کسانی در این شرکتها مشغول به کار هستند و شما چگونه میتوانید شرکت بازی سازی خود را تاسیس کنید.
درآمد شرکت های بازی سازی چقدر است؟
همانطور که توضیح دادیم بازی سازی یکی از پردرآمدترین مشاغل حال حاضر در دنیا است. شرکت های بازی سازی سود زیادی را به اقتصاد جهانی تزریق میکنند و فرصتهای سرمایهگذاری نابی را در اختیار علاقهمندان قرار میدهند. این صنعت از پتانسیل زیادی برخوردار است. به شرط ارائه بازیهای با کیفیت و مورد علاقه مخاطبان پیشرفت و موفقیت شرکتهای فعال در این حوزه، تا حد زیادی تضمین میشود. هرچند که این صنعت در دنیا، با درآمدهای میلیارد دلاری سوددهی بیشتری نسبت به ایران دارد، اما شرکتهای موفق بازی سازی در ایران نیز از درآمد قابل توجهی برخوردارند. آمار و ارقام نیز نشان میدهند که در آینده نزدیک این صنعت در ایران بیشتر رشد خواهد کرد.
به گزارش کافه بازار در سال 98 بیش از 1 میلیون کاربر در ایران خریدار بازی بودند. نصب و به روزرسانی این بازیها تا انتهای سال 98، درآمد خالص 69 میلیارد تومانی را برای بازی ها به همراه داشت. این رقم نسبت به سال 97، رشد 47 درصدی داشته است. همچنین با توجه به بررسی که کافه بازار انجام داده است، صنعت بازی سازی در ایران هنوز اشباع نشده و فرصتهای زیادی را برای پیشرفت و رشد به علاقهمندان فعالیت در این حوزه ارائه میدهد.
ما در مقاله زیر راههای درآمدزایی از ساخت بازی را به تفصیل بررسی کردیم.
معروفترین شرکت های بازی سازی خارجی کدام هستند؟
بازی سازی در جهان تاریخچه دور و درازی دارد. شروع آن از سالهای 1950 و در جشنوارههای علمی بود. با اینکه در ابتدا مورد توجه جامعه جهانی قرار نگرفت، اما با پیشرفت تکنولوژی و تغییر ذائقه مردم به یکی از موفقترین و پرطرفدارترین صنایع دنیا تبدیل شد. از سال 1950 تاکنون شرکتهای زیادی به این صنعت وارد شدهاند اما تنها تعداد محدودی به موفقیت قابل توجه رسیدهاند. در ادامه با بررسی مختصر میزان درآمد، منابع انسانی و بازیهای محبوب سعی داریم شما را با این شرکتها آشنا کرده تا برای کسبوکار بازی سازی خود بتوانید از آنها الگو بگیرید.
شرکت نینتندو
شرکت ژاپنی نینتندو (به انگلیسی: Nintendo) با 132 سال سن، قدیمیترین شرکت بازی سازی در جهان محسوب میشود. این شرکت با درآمدی نزدیک به 10 میلیارد دلار در سال و حدود 5000 کارمند از بزرگترین و موفقترین شرکتهای فعال این حوزه است. شرکت نینتندو از سال 1970 فعالیت خود را در حوزه بازی های ویدیویی شروع کرد. اما این بازی سوپرماریو بود که این شرکت را در جمع شرکت های برتر بازی سازی قرار داد.
نینتندو بازیهای موفق زیادی را طی سالها فعالیت خود تولید کرد. با این حال امروزه این شرکت تمرکز خود را روی تولید و توسعه کنسول معروف و محبوب خود یعنی نینتندو سوییچ گذاشته است.
شرکت الکترونیک آرتز
یکی از معروفترین شرکت های بازی سازی در جهان که طرفداران و کاربران زیادی دارد، بدون شک شرکت آمریکایی الکترونیک آرتز (به انگلیسی: Electronic Arts) است. این شرکت در سال 1982 تاسیس شد و در حال حاضر درآمدی بالغ بر 5.15 میلیارد دلار دارد. الکترونیک آرتز از نظر درآمد و حجم بازار، مقام دوم در بین بزرگترین شرکتهای فعال در حوزه بازی های ویدیویی آمریکا و اروپا را دارد. با اینکه تمرکز این شرکت بازی سازی است، اما به عنوان یکی از بهترین ناشران بازی های دنیا نیز به شناخته میشود.
از معروفترین بازی های این شرکت میتوان به بازی محبوب Fifa و بازی Apex Legends اشاره کرد که در سالهای اخیر بسیار مورد توجه کاربران قرار گرفته است.
شرکت اپیک گیمز
بعید است از کاربران بازی های کنسولی باشید و اسم کمپانی اپیک گیمز (به انگلیسی: Epic Games) به گوشتان نخورده باشد. این کمپانی آمریکایی که در سال 1991 تاسیس شد. اپیک گیمز با درآمدی بالغ بر 1 میلیارد دلار و حدود 1000 کارمند از موفقترین شرکتهای توسعه دهنده و بازی سازی جهان است. از معروفترین بازی های این شرکت میشود به بازی Fortnite اشاره کرد که یکی بازیهای موردعلاقه کاربران بازی های کنسولی است.
با این حال فعالیت این شرکت به بازی سازی محدود نشده و توسعهدهنده موتور بازی سازی Unreal Engine نیز است که بازی های ساخت این شرکت را نیرو میبخشد.
شرکت اکتیویژن بلیزارد
شرکت آمریکایی اکتیویژن بلیزارد (به انگلیسی: Activision Blizzard ) در سال 2008 تاسیس شد و هم اکنون حدود 9000 کارمند دارد. این شرکت با درآمد سالانه 7.5 میلیارد دلاری خود، 13 سال است که جایگاهش را در بازار بازی های ویدیویی حفظ کرده است. اکتیویژن بلیزارد تولید کننده و توسعه دهنده تعدادی از معروف ترین بازی های سال های اخیر مانند Call of Duty و Candy Crush است.
این شرکت در سالهای فعالیت خود به رکوردهای زیادی دست یافته است. از مارچ سال 2018 از نظر درآمد و حجم بازار به عنوان بزرگترین شرکت فعال در حوزه بازی های ویدیویی آمریکا و اروپا شناخته میشود. شرکت اکتیویژن بلیزارد همچنین خدمات خود را در 196 کشور جهان ارائه میکند و 500 میلیون نفر کاربر فعال به صورت ماهانه دارد که در نوع خود آمار چشمگیری محسوب میشود.
شرکت راک استار گیمز
راک استار گیمز (به انگلیسی: Rockstar Games) در سال 1998 توسط Sam Houser و Dan Houser تاسیس شد. این شرکت آمریکایی با حدود 2000 کارمند در زمینه تولید، توسعه و انتشار بازیهایی در ژانر اکشن و ماجراجویی تمرکز دارد. از معروفترین بازی های این شرکت میشود به دو بازی محبوب GTA و Red Dead Redemption اشاره کرد.
با اینکه این شرکت نزدیک به 2.5 میلیارد دلار درآمد سالانه دارد اما بیشترین سهم درآمد خود را مدیون بازی GTA است. این بازی با 110 میلیون نسخه در جمع پرفروشترین بازیهای تاریخ قرار میگیرد که سالانه کاربران فعال زیادی در سراسر جهان از جمله ایران دارد.
از اهداف این شرکت بازی سازی، ساخت بازیهایی است که متفاوت از بقیه بازی های ویدیویی بازار هستند و ژانرهای جدیدی را تولید میکنند. موفقیت بازی های این شرکت نشاندهنده دستیابی به اهدافشان است.
معروف ترین شرکت های بازی سازی ایرانی کدام هستند؟
از اواسط دهه هشتاد در ایران شاهد پاگرفتن صنعت بازی های ویدیویی بودیم. اما از سال 1392 و با گسترش ساخت بازی های موبایلی، این صنعت با شیب تندی به سمت پیشرفت حرکت کرد. امروزه با اینکه پتانسیل زیادی در بازار بازی های ویدیویی ایران وجود دارد، اما تنها 3 درصد از سهم بازار مربوط به بازیهای داخلی است. ما سعی کردیم با بررسی شرکت های بازی سازی ایرانی موفق در سالهای اخیر، بازی سازان ایرانی را به ورود و سرمایهگذاری در این صنعت تشویق کنیم.
استودیو فن افزار
شرکت بازی سازی فن افزار یکی از موفقترین شرکتهای فعال در حوزه بازی های ویدیویی ایرانی است که به غیر از بازی سازی در زمینه تولید و نشر هم فعالیت میکند. این شرکت در سال 1385 توسط امیرحسین فصیحی تاسیس شد و سابقه تولید بازی های معروفی مانند گرشاسپ، فرزندان مورتا و شمشیر تاریکی را در کارنامه خود دارد. بازی گرشاسپ در سال 1389 ساخته شد و با موفقیتی که کسب کرد، از اولین بازیهایی بود که توانست به صنعت بازی های ویدیویی ایرانی رونق ببخشد.
از افتخارات این شرکت میتوان به کسب عنوان بهترین بازی رایانهای سال، در دومین و پنجمین دوره جشنواره بازی های رایانهای ایران اشاره کرد. فعالیت موفق استودیو فن افزار در زمینه بازی های موبایلی، توانسته بازی های آنها را بین بازی های برگزیده گوگل پلی و اپل استور قرار دهد.
استودیو سورنا گیمز
استودیو سورنا گیمز در سال 1384 تاسیس شد و کار خود را با تولید بازیهایی مانند سیاوش شروع کرد. یکی از ویژگیهای منحصر به فرد این شرکت بازی سازی موفق ایرانی، استفاده از موتورهای داخلی است که از کیفیت بالایی برخوردار هستند. هدف این شرکت بازی سازی، تولید و نشر بازیهای با کیفیت با توجه به فرهنگ غنی ایرانی و با استفاده از روشهای جدید و نوین جهان است.
این شرکت بازی هایی مختلف برای کامپیوتر و موبایل تولید کرده و در زمینه نشر بازی نیز دستآوردهای چشمگیری داشته است. از معروفترین بازی های این شرکت میتوان به بازی زولا اشاره کرد که بین مخاطبان ایرانی از محبوبیت زیادی برخوردار است.
موسسه فرهنگی هنری نردبان اندیشه فردا
از موفقترین شرکت های بازی سازی ایرانی میتوان به موسسه فرهنگی هنری نردبان اندیشه فردا اشاره کرد. این شرکت ایرانی که در سال 1383 توسط شهریار ازهاریان فر فعالیت خود را آغاز کرد بازی های مختلف کامپیوتری و موبایلی را تولید کردهاست. بازیهای لطفعلی خان زند، باقلوا و آمیرزا تنها چند نمونه از بازی های موفق این استودیو هستند. بازی آمیرزا یک بازی موبایلی در زمینه جستجوی کلمات است. آمیرزا یکی از محبوبترین بازی های ایرانی در این ژانر است که در سال های اخیر به صورت متوالی در جمع برترین بازی های کافه بازار قرار گرفته است. شعار و هدف این شرکت ارائه تجربهای فراتر از سرگرمی است که با نگاه به موفقیتهای سالهای اخیر آن میتوان دستیابی به آن را تایید کرد.
اگر شما از کاربران بازی آمیرزا هستید میتوانید جواب مراحل آن را در لینک زیر پیدا کنید
استودیو تاد
این استودیو بازی سازی ایرانی در سال 1389 توسط علی نادعلیزاده تاسیس شد و تمرکز خود را روی تولید بازی های موبایلی گذاشت. استودیو بازی سازی تاد در سال 1393 بازی فروت کرفت را در سبک کارت بازی آنلاین تولید و منتشر کرد که در همان سال به عنوان پرفروش ترین بازی کافه بازار شناخته شد.
از دیگر بازی های معروف این شرکت میتوان به پرسیتی اشاره کرد. این بازی که در سبک شهرسازی، توسط استودیو تاد ساخته شده است، در سال 1396 در کافه بازار انتشار یافت و از همان ابتدا حدود 3 میلیون نفر در آن ثبت نام کردند.
نارین گیمز در سری رویداد های گیم گپ، میزبان علی نادعلیزاده، موسس استودیو بازی سازی تاد بودهاست. گیم گپ یک رویداد تخصصی و گفتوگو محور، با تمرکز بر صنعت گیم و بازی های ویدیویی است. کارشناسان گیم گپ، افراد متخصص این صنعت هستند که طی سالها فعالیت، شکست و پیروزی در این حوزه، تجربههای ارزشمندی بدست آوردهاند. هدف گیم گپ انتقال این تجربیات به مخاطبین علاقهمند به حوزه بازی های ویدیویی و گیم است. از این لینک میتوانید وارد صفحه رویداد گیم گپ با حضور علی نادعلیزاده شوید.
چه کسانی در شرکت بازی سازی فعالیت میکنند؟
یک شرکت بازی سازی موفق، پیشرفت خود را بیشتر از هرچیزی مدیون منابع انسانی خود است. بازی سازی در این شرکتها به مدد توسعهدهندگان و برنامه نویسان، طراحان بازی، مهندسین صدا، انیماتورها و تست کنندگان بازی صورت میگیرد. نقش ناشر بازیها نیز در فرآیند تولید و خدمات پس از تولید مانند بازاریابی یک بازی، بسیار حیاتی بوده انتخاب یک ناشر خوب میتواند روی موفقیت یک بازی تاثیر زیادی بگذارد. نارین گیمز یکی از ناشرانی است که این کیفیت را برای مشتریان خود طی سالها فعالیت تضمین کرده است.
طراح بازی
طراحان بازی، افراد بسیار خلاقی هستند که برای مفهوم اولیه یک بازی ایده پردازی میکنند. این ایدهها در نهایت با پردازش و توسعه تبدیل به یک بازی ویدیویی کامل میشوند. طراحان با همکاری بقیه اعضا تیم ساخت بازی، داستان یک بازی را نوشته و کاراکترهای آن را خلق میکنند. طراحان بازی باید از مهارتهای سازمانی بسیار قوی برخوردار باشند تا بتوانند به خوبی با اعضای تیمهای مختلف کار کرده و ایده خود را به واقعیت تبدیل کنند.
برنامهنویس یا توسعه دهنده بازی
نقش اصلی یک برنامه نویس در فرآیند بازی سازی، تبدیل ایده طراح بازی به واقعیت است. کار برنامه نویسان تخصصی و تکنیکی بوده زیرا آنها با استفاده از زبانهای مختلف برنامه نویسی و موتورهای بازی سازی به توسعه و تولید یک بازی میپردازند. آنها باید با استفاده از مهارت حل مسئله کدهایی را بنویسند که ایدههای اولیه طراح یک بازی را برای سیستمهای مختلف قابل خواندن کند. آنها اغلب مهندسین نرمافزار یا کامپیوتر هستند که از خلاقیت و مهارتهای ریاضی بالایی برای تبدیل کد به نمایشات بصری و تعاملی برخوردارند.
تست کنندگان بازی های ویدیویی
پس از ساخت کامل یک بازی، و قبل از انتشار آن برای عموم، افرادی باید بازی را انجام داده و آن را از زوایای مختلف بررسی کنند تا از کیفیت بالای آن مطمئن شوند. آنها در یک بازی به دنبال باگهایی میگردند که میتوانند تجربه بازی کردن را برای کاربران و مخاطبان مختل کنند.تست کنندگان بازی های ویدیویی همکاری و تعامل نزدیکی با برنامه نویسان دارند و باگها و ایرادات بازی را به آنها منتقل میکنند تا اقدامات لازم برای رفع آنها انجام شود.
انیماتور
همانطور که بالاتر اشاره کردیم، در مراحل اولیه ساخت یک بازی، طراح بازی به غیر از طراحی داستان، کاراکتر های یک بازی را نیز طراحی میکند. یک انیماتور این کاراکترها را به واقعیت آورده و آنها را به عضوی به یادماندنی از بازی تبدیل میکند. وظیفه اصلی انیماتور حرکت دادن تصاویر دو بعدی یا سه بعدی ساختهشده برای ایجاد یک انیمیشن جذاب و باکیفیت است. البته با استفاده از برخی موتورهای بازی سازی میتوان مدلهای سه بعدی یا دو بعدی را بهصورت مستقیم حرکت داد، اما در بسیاری از موارد این نوع موتورها قادر به حرکت دادن مدلها نبوده و به یک انیماتور حرفهای نیاز است.
مهندس صدا
از قسمتهای مهم طراحی بازی و یکی از عوامل تعیینکننده میزان جذابیت بازی، موسیقی متن و جلوههای صوتی آن است. مهندسان و طراحان صوتی به توسعه جلوههایی نظیر صداهای محیط، انفجار، اشیاء، دیالوگ و صدای کاراکترها و تولید موسیقی متن میپردازند.
چگونه میتوان یک شرکت بازی سازی تاسیس کرد؟
اگر تا این قسمت مقاله همراه ما بودید، به احتمال زیاد در فکر ساخت شرکت بازی سازی خود هستید. با داشتن علاقه و اشتیاق نسبت به این حوزه و همچنین برنامهریزی دقیق و هوشمند به احتمال زیاد میتوانید در نهایت به این هدف برسید. البته که ساخت یک شرکت بازی سازی جزییات زیادی دارد که شرح تک تک آنها از حوصله این مطلب خارج است. اما ما اصلیترین مراحل در این فرآیند را به طور مختصر بررسی میکنیم.
1. هدف خود را از ساخت شرکت بازی سازی مشخص کنید
با اینکه صنعت بازی های ویدیویی دارای پتانسیل بالایی است اما در عین حال ریسک زیادی را با خود همراه دارد. این ریسک به خصوص در ایران به دلیل مشکلاتی مانند تحریمهای جهانی نیز بیشتر میشود. بنابراین باید از علاقه به این صنعت اطمینان حاصل کنید. آیا برای مواجه با انواع مشکلات و ارائه راهحل آمادگی دارید؟ مطمئن شوید که تنها هدف شما برای ورود به این حوزه کسب درآمد هنگفت نیست. زیرا فعالیت در این صنعت نیز مانند بقیه کسبوکارها ممکن است سالهای نخست نه تنها سودی برایتان نداشته باشد بلکه ضرر هم به شما تحمیل کند.
2. تواناییها و نقاط ضعف خود را بررسی کنید
با بررسی دقیق نقاط قوت، ضعف و توانایی، مزیت رقابتی کسبوکارتان را مشخص کنید و برای مشکلات خود چاره بیاندیشید. برای مثال اگر در برنامه نویسی قوی هستید اما در بازاریابی سررشته ای ندارید، باید نیروی انسانی متخصص در این زمینه را برای شرکت خود استخدام کنید. یا اگر در زمینه تولید بازی به خودکفایی رسیدهاید اما خدمات پس از تولید قوی برای کارهایی مانند پاسخگویی به مشتریان ندارید، میتوانید از یک ناشر حرفهای کمک بگیرید.
3. بازار هدف خود را تحلیل کنید
شما تنها زمانی میتوانید بازی موفقی بسازید که شناخت دقیقی از مخاطب هدف و بازار خود داشته باشید. با تحلیل رقبا و بررسی نقاط قوت و ضعف آنها میتوانید تهدیدهای احتمالی در راه موفقیت بازی خود را پیشبینی کنید. همچنین با بررسی کامل و دقیق این موارد میتوانید ژانر بازی، گروه سنی و قیمت پیشنهادی آن را تعیین کنید.
4. امور مالی را مدیریت کنید
تاسیس و رشد هرگونه کسب و کاری نیازمند مدیریت دقیق بودجه، هزینه و سایر امور مالی است. شما باید به عنوان صاحب یک شرکت، حسابدار یا کارشناس امورمالی متخصص استخدام کنید. با کمک و همکاری این متخصص میتوانید هزینهها و درآمد احتمالی خود را با درصدی از خطا پیشبینی کنید. همچنین در این مرحله باید بررسی کنید که چگونه قصد دارید از بازی خود درآمدزایی کنید.
5. نیروی انسانی متخصص استخدام کنید
پس از بررسیهای اولیه و انجام کارهای قانونی ثبت شرکت و آشنایی با فرصتها و تهدیدها، باید تیم بازی سازی خود را بسازید. این تیم باید متشکل از نیروی انسانی متخصص و توانمند در مراحل مختلف بازی سازی باشند. همانطور که بالاتر توضیح دادیم، نیروی انسانی مناسب میتواند تاثیر به سزایی در میزان موفقیت شرکت شما بگذارد. هرچند تعداد مشخصی برای اندازه این تیم وجود ندارد، اما داشتن حداقل 10 کارمند که در زمینههای مختلف مانند طراحی، برنامه نویسی، گرافیک و… متخصص هستند توصیه میشود.
برای اطلاع از مراحل ساخت یک بازی ویدیویی خواندن مقاله زیر را به شما پیشنهاد میکنیم.
جمع بندی
شرکتهایی که در این مقاله به بررسی آنها پرداختیم از موفقترین شرکت های بازی سازی هستند. این شرکتها با تلاش مستمر، مشتریمداری و ارائه بازیهای با کیفیت توانستهاند سهم گستردهای از بازار بازی های ویدیویی را از آن خود کنند. اکثر آنها، موفقیت امروز خود را مدیون ایده اولیه خوب، مدیریت درست و نیروی انسانی مشتاق هستند.
با اینکه در سالهای اخیر این صنعت در ایران نیز شاهد پیشرفتهایی بوده است اما میتواند بیشتر از این هم رشد کند. شرکتهای نوپا بازی سازی ایرانی میتوانند با بررسی دلایل موفقیت شرکتهای خارجی و ایرانی راه پیشرفت را برای خود هموار سازند.
نظرات خود را در مورد این مقاله در با نارین گیمز در میان بگذارید و سؤالات خود را مطرح نمایید تا در سریعترین زمان به آنها پاسخ داده شود.