بازی سازی مستقل رویای بسیاری از افرادی است که به بازی های ویدیویی علاقه دارند. بازی سازی مستقل نه تنها فرصتهای زیادی برای پیشرفت در اختیار شما قرار میدهد بلکه از لحاظ خلاقیت و مدیریت تیم بازی ساز از آزادی بیشتری برخوردار است. فرآیند طراحی و تبدیل ایده اولیه به یک بازی قابل انتشار فرآیندی استرسزا و پیچیده است که انجام دادن آن به این پیچیدگی میافزاید. اما نگران نباشید، ما به عنوان ناشر بازی های ویدیویی با تجربه بیش از 10 سال فعالیت در این صنعت، در این مقاله قصد داریم راهکارهایی ارائه دهیم تا راه بازی سازی مستقل را برای شما هموار کنیم. سپس رایجترین اشتباهات بازی سازان مستقل را بررسی میکنیم تا شما در این مسیر از آنها اجتناب کنید.
بازی مستقل و بازی سازی مستقل چیست؟
بازی سازی مستقل چالشهای زیادی نیز با خود به همراه دارد. هرکسی که به صورت مستقل روی پروژههای گوناگون کار کرده باشد، از سختیهای انجام دادن کار یک تیم به صورت انفرادی آگاه است. آنها باید تمام کارها، برنامهریزیها و استراتژیها را به تنهایی مدیریت کرده و از کاهش میزان اشتباهات اطمینان حاصل کنند. بازی سازی مستقل، فرآیند بازی سازی بدون همراهی سرمایه گذار یا ناشر بزرگ است.
این فرآیند میتواند تماما به صورت انفرادی یا در تیمی کوچک انجام شود. بازی سازان مستقل برخلاف استودیوهای بازی سازی بزرگ مانند نینتندو یا EA، سرمایه اولیه زیادی برای تبدیل ایدههای خود به بازی ندارند. آنها اکثرا از راههای جانبی، با کمک ناشر کوچک یا با درخواست حمایت از مخاطبان خود به تامین این سرمایه میپردازند. شغل اصلی بسیاری از بازی سازان مستقل خارج از صنعت بازی های ویدیویی است، و اغلب بازی سازی را در کنار شغل خود به صورت تفننی و تنها به دلیل علاقه دبنال میکنند.
از ویژگیهای متمایزکننده بازی های مستقل، تمرکز آنها بر روی نوآوری و خلاقیت است. اکثر بازیهایی که به صورت مستقل منتشر شدهاند، در ژانر جدیدی تولید شدهاند یا در طراحی، گیم پلی و مکانیک با بازیهای بزرگ و اصلی بازار متفاوت هستند. شاید جالب باشد بدانید بازی Among Us که سال گذشته مورد توجه بازیکنان بسیاری قرار گرفت یک بازی مستقل است که توسط استودیو بازی سازی Innersloth در سال 2018 تولید شد.
توصیههایی برای بازی سازان مستقل
به دلیل پیچیده بودن فرآیند بازی سازی مستقل، بسیاری از بازی سازان به خصوص بازی سازان مبتدی در ابتدای راه سردرگرم میشوند. گاهی انرژی خود را روی مراحلی از بازی سازی میگذارند که از اهمیت کمتری نسبت به بقیه مراحل برخوردار است. و گاهی نیز مهمترین عناصر این فرآیند که برای موفقیت بازی حائز اهمیت است را نادیده میگیرند. ما قصد داریم به بازی سازان مبتدی فوت و فنهایی را آموزش دهیم تا در ابتدای مسیر کمککننده آنها باشد. در ادامه با ما همراه باشید تا این موارد را بررسی میکنیم.
تواناییها و ضعفهای خود را بشناسید
بازی سازی مستقل، فرآیندی است که افراد کمی در آن دخیل هستند. چه به صورت انفرادی در حال ساخت بازی مستقل خود هستید و چه با همراهی تیمی کوچک، باید بدانید که تواناییهای شما و افراد تیم محدود است. برای مثال ممکن است منابع انسانی بسیار توانا در برنامهنویسی یا گرافیک داشته باشید، اما نمیتوانید در تک تک مراحل بازی سازی بینقص باشید. به همین دلیل، باید حوزههای توانایی خود را شناسایی کرده و روی آنها تمرکز کنید. سپس برای نقاط ضعف خود چارهای بیاندیشید.
برای مثال اگر تیم شما در طراحی صدای بازی و آهنگسازی ضعیف است، میتوانید آن را به صورت برونسپاری انجام دهید. با اینکه برونسپاری برای استودیو شما هزینه دارد، اما اکثر مواقع پرداخت این هزینه به صرفهتر از انجام این کار به صورت درون سازمانی است. اگر کاری که در آن تخصص ندارید را به صورت درون سازمانی انجام دهید، نه تنها از کیفیت بازی شما کاسته میشود بلکه وقت و منابع نیز به احتمال زیاد هدر میروند.
برای خود اهداف مشخص تعیین کنید
بازی سازی مستقل مانند شمشیر دو لبه است. هرچند هنگام کار کردن به صورت انفرادی از آزادی بیشتری برخوردار هستید. اما گاهی مواقع به دلیل این آزادی، اهداف مشخص تعیین نمیکنید، برنامهریزی انجام نمیدهید و به همین دلیل به چشماندازی که در نظر دارید نمیرسید. در ابتدای کار باید مشخص کنید که اهداف شما از بازی سازی مستقل فقط کسب درآمد است یا ساخت یک بازی با کیفیت، بدون انتظارات عجیب و غریب مالی. فرآیند بازی سازی به خصوص به صورت مستقل اکثر اوقات آورده مالی قابل توجهی ندارد. اگر هدف اصلی شما فقط کسب درآمد باشد و انگیزه درونی برای بازی سازی نداشته باشید، خیلی زود سرخورده میشوید، اشتیاق خود را از دست میدهید و در پروژه خود با شکست روبهرو میشوید.
نیازهای مالی و منابع خود را شناسایی کنید
پس از شناخت ضعفها و تواناییهای خود، میتوانید تصمیم بگیرید که در فرآیند بازی سازی مستقل به چه منابعی نیاز پیدا میکنید. اگر در مرحلهای ضعیف هستید و نیاز به برونسپاری را حس میکنید، افرادی که قصد همکاری با آنها دارید را مشخص کرده و هزینه مورد نیاز را پیش بینی کنید.همچنین اگر بازی سازی را به صورت انفرادی انجام میدهید، ممکن است پس از مدتی به این نتیجه برسید که نیاز به گسترش تیم خود و استخدام نیروی انسانی دارید. پس برای استخدام آنها نیز برنامهای دقیق تدوین کنید. با پیشبینی این موارد، علی الخصوص با پیشبینی هزینهها میتوانید تا حد زیادی از هدر رفتن سرمایه محدود خود جلوگیری کنید.
دانش اولیه مورد نیاز بازی سازی را کسب کنید
همانطور که بدون یادگیری نتها و زبان موسیقی نمیتوانید آهنگساز شوید، بدون یاد گرفتن برنامهنویسی نیز نمیتوانید بازی بسازید. حتی اگر تیمی کوچک از برنامهنویسان داشته باشید برای منتقل کردن ایدهها و افکار خود به آنها باید دانش اولیهای از کدنویسی داشته باشید. پس در ابتدای راه، اصول اولیه بازی سازی را یاد بگیرید. نگران نباشید، تسلیم نشوید و به یاد داشته باشید تمام متخصصین در ابتدا مبتدی و تازهکار بودهاند.
به لطف پیشرفت تکنولوژی و در دسترس بودن اینترنت، پلتفرمهای آموزش آنلاین زیادی به خصوص با زبان انگلیسی طراحی شدهاند که دورههای آنلاین گوناگونی برای متقاضیان ارائه میکنند. از پرطرفدارترین دورهها در این مدارس و پلتفرمهای آنلاین دورههای زبانهای مختلف برنامهنویسی است. به همین دلیل در این حوزه، دورههای آموزشی زیادی با کیفیت بالا به صورت رایگان و پولی وجود دارد. شما با استفاده از آنها و تمرین به صورت مستمر، پس از مدتی میتوانید دانش خود را در زمینه بازی سازی تا حد زیادی افزایش بدهید.
بازی کنید
نویسندگان بزرگ در وهله اول کتابخوانهای حرفهای و فیلمسازان مطرح، طرفداران پر و پا قرص سینما بودهاند. پس خیلی دور از ذهن نیست که شما نیز برای موفقیت در فرآیند بازی سازی مستقل نیز، باید از مصرفکنندگان و بازیکنان حرفهای بازی های ویدیویی باشید. اما به خاطر داشته باشید که هنگام بازی کردن باید بیشتر از زمانی که صرفا برای سرگرمی بازی میکنید، به نقاط قوت و ضعف بازی توجه کنید. هنگام بازی کردن با هدف بازی سازی، باید با عینک یک منتقد به بازیها نگاه کنید. به طراحیها، مراحل، داستان، گرافیک، موسیقی و تمام جزئیات بازیها توجه کنید و نکته برداری کنید. پس از مدتی و به مرور یاد میگیرید چه ویژگیهایی به بازی خود اضافه و چه قسمتهایی را حذف کنید. برای مثال ممکن است پس از مدتی به این نتیجه برسید که مراحل بازی شما بیش از اندازه پیچیده هستند و باید از اول طراحی شوند
شکست را قبول کنید
همه بازیها و برنامههای معروف و محبوب دنیا، نسخههای اولیهای بودند که شکست خوردهاند. احتمالا داستان معروف ادیسون را شنیدهاید که تنها بعد از صدها بار شکست موفق شد تا لامپ را اختراع کند. پس، از شکست نترسید و از آن استقبال کنید. بازی خود را بارها و بارها تست کنید و آن را در اختیار بازیکنان و کاربران اولیه قرار دهید. از آنها بازخورد دریافت کنید و با توجه به آنها بازی خود را بهبود ببخشید. عوامل شکست خود را شناسایی و تحلیل کنید. ببینید کجای راه اشتباه رفتید و راه جایگزین آن چیست. سپس با به روزرسانیها و ویرایشهای متعدد بازی خود را بهینه کنید. به یاد داشته باشید که با همین شکستها تجربه کسب میکنید و فوت و فن های حرفهای را یاد میگیرید.
اشتباهاتی که در بازی سازی مستقل باید از آنها اجتناب کرد
در مسیر سخت بازی سازی مستقل اشتباهاتی وجود دارند که هرچند کوچک به نظر میآیند اما رعایت نکردن آنها میتواند شما را در این فرآیند بسیار عقب اندازند. برای مثال خیلی از افراد مشتاق، که قصد ساخت بازی با کیفیت دارند، آنقدر درگیر بینقص بودن آن میشوند که هیچوقت به مرحله توزیع و انتشار بازی نمیرسند. یا برخی به دلیل جاهطلبی زیاد و انتخاب اهداف غیر واقعبینانه در ابتدای راه ناامید شده و به کل بازی سازی را رها میکنند. ما در ادامه قصد بررسی و توضیح این موارد را داریم تا شما با خیالی راحت و روشی بهتر به بازی سازی بپردازید.
واقع بین و جاهطلبی
به خاطر داشته باشید که بین واقعبین بودن و رویاپرداز بودن تفاوت وجود دارد. اینکه شما به عنوان بازی ساز مستقل اهداف و رویاهایی در سر داشته باشید، نه تنها بد نیست بلکه یکی از نقاط قوت شما نیز به حساب میآید. اما باید توجه داشته باشید که این اهداف باید واقعبینانه نیز باشند. به خصوص اگر در حال ساخت اولین بازی خود به صورت انفرادی هستید، باید با اهداف و بازیهای کوچکتر شروع کنید. شاید ساخت یک بازی آنلاین بزرگ و چند بازیکنی انتخاب مناسبی برای اولین بازی شما نباشد. هرچند که این هدف به خودی خود بد نیست اما تواناییها و منابع شما نیز باید با آن همخوانی داشته باشند. اگر اهداف شما جاهطلبانه باشد، این احتمال وجود دارد که به آنها نرسید. در نتیجه پس از مدت کوتاهی شده و رویای بازی سازی مستقل خود را رها میکنید.
دست کم گرفتن تاثیر بازاریابی
همانطور که گفتیم، فرآیند بازی سازی مستقل فرآیندی گسترده است که از مراحل مختلفی تشکیل شدهاست. یکی از مهم و کلیدیترین مراحل این فرآیند، بازاریابی است. تنها ساخت و انتشار یک بازی با کیفیت و هیجانانگیز کافی نیست. شما باید این بازی را در معرض توجه مخاطب هدف قرار دهید. این کار تنها با بازیابی مناسب انجام میشود. به خصوص در دنیای مدرن که صدها بازی و برنامه متعلق به استودیوهای بزرگ بازی سازی به صورت روزانه در اپاستور و پلتفرمهای مختلف عرضه میشوند، داشتن استراتژی مناسب و هوشمند برای بازاریابی بازی خود و کسب آگاهی توسط مخاطب هدف بسیار حائز اهمیت است.
مشخص است که شما به اندازه استودیوهای بزرگ بازی سازی برای تبلیغات بودجه ندارید، اما با بهرهگیری هوشمندانه از شبکههای اجتماعی رایگان میتوانید برای بازی خود بازاریابی انجام دهید. برای مثال شما میتوانید در اینستاگرام اکانت بسازید و حتی قبل از اتمام ساخت بازی، مخاطبان خود را در جریان فرآیند ساخت بازی قرار دهید. قطعا خیلی از بازیکنان بازی های ویدیویی مشتاق دیدن روند ساخت بازی مورد علاقه خود هستند. پس با مخاطبان بالقوه خود تعامل داشته باشید و با آنها ارتباط هدفمند برقرار کنید. به نوعی که مشتاق تهیه و انتشار بازی شما باشند.
اقدام به ساخت بازی بدون برنامهریزی و استراتژی
فرآیند گسترده بازی سازی به مراحل پیش تولید، تولید و خدمات پس از تولید تقسیم میشود. هرکدام از این مراحل نیز پیچیدگیهایی دارند. برای مثال در مرحله خدمات پس ازتولید شما به بازاریابی، پشتیبانی از مشتریان و مواردی از این دست احتیاج دارید. برای انجام هرکدام از این مراحل به صورت بهینه و بدون هدر دادن منابع، باید برنامهریزی کرده و استراتژی دقیق تدوین. باید مشخص کنید که برنامه شما برای تامین سرمایه مورد نیاز بازی چیست؟ چگونه میخواهید از بازی خود کسب درآمد انجام دهید؟ سپس باید برای رسیدن به هرکدام از این اهداف راهحلهایی در نظر بگیرید و برنامهریزی کنید.
کمالگرایی
قابل درک است که شما به عنوان بازی ساز قصد ارائه یک بازی با کیفیت به مخاطبان بازی های ویدیویی باشید. اما توجه کنید که به دلیل محدود بودن منابع انسانی و مالی، کیفیت بازی شما هیچوقت به بازی های شرکت ها و استودیو های بزرگ بازی سازی نمیرسند. پس باید کمالگرایی را کنار گذاشته و با منابع محدودی که در اختیار دارید بازی خود را بسازید. این مسئله به این معنی نیست که به کیفیت بازی توجه نداشته باشید، بلکه منظور این است که عرضه کردن بازی خود را فدای بی نقص بودن آن نکنید.
اگر بخواهید قبل از منتشر کردن بازی تمام اشکالات آن را اصلاح کنید هیچوقت قادر به منتشر کردن بازی نخواهید بود. پس بازی خود را عرضه کنید و با توجه به بازخورد مخاطبین، به صورت مداوم بازی را به روزرسانی کنید و نسخه های جدید از آن را روانه بازار کنید. یادتان باشد که حتی معروفترین بازیهای دنیا نیز به صورت مداوم به روزرسانی انجام میدهند و ایرادات بازی را برطرف میکنند.
بررسی نکردن رقبا
یکی از رایجترین اشتباهاتی که بازی سازان در فرآیند بازی سازی مستقل مرتکب میشوند توجه نکردن به رقبای خود است. اکثرا آنقدر درگیر بازی خود، ساخت و بهبود آن میشوند که بررسی بازار بازی های ویدیویی و رویدادهای آن را فراموش میکنند. شما به عنوان بازی ساز مستقل با تمرکز بر روی رقبای خود و تحلیل بازیها و استراتژی های آنها متوجه میشوید که چه کارهایی رادرست انجام میدهند و ضعف آنها چیست. توصیه میشود به نکاتی مانند نحوه طراحی مکانیک بازی، استراتژی های بازاریابی آنها و نحوه تعامل با مخاطبان و… توجه کنید. در نهایت با الگوبرداری از آنها میتوانید عملکرد تیم بازی سازی مستقل خود را بهبود ببخشید.
جمع بندی
در این مقاله به بررسی عوامل موفقیت و شکست تیم های بازی سازی مستقل پرداختیم. بازی سازی، در عین حال اینکه فرآیندی پویا و جذاب است، اما پیچیده و چالش برانگیز نیز است. مهم است که قبل از شروع کردن مسیر بازی سازی خود با این موارد آشنا باشید و خود را برای مقابله و به کارگیری آنها آماده کنید. اما به خاطر داشته باشید که این موارد تنها تعدادی از فوت و فن های بازی سازی مستقل هستند.
شما قطعا با فعالیت هرچه بیشتر و آزمون و خطا، تجربه بیشتری کسب کرده و به بازی ساز حرفهای تری تبدیل میشوید. شاید شما منابع و سرمایه استودیوهای بزرگ بازی سازی را در اختیار نداشته باشید اما، با ممارست، تست بازی خود، بهبود بخشیدن آن و از همه مهمتر ناامید نشدن، میتوانید بازی هایی پرطرفدار بسازید که افراد زیادی از آن لذت ببرند. امید است که این مقاله راهنمای خوبی برای ساخت بازی شما باشد. نظرات و یا سوالات خود را در رابطه با این مقاله با ما و سایر مخاطبین نارین گیمز در میان بگذارید تا در اولین فرصت پاسخگوی آنها باشیم.