انتخاب بهترین زبان برنامه نویسی بازی سازی یکی از دغدغههای اصلی برنامهنویسان و توسعهدهندگان بازیهای ویدیویی است. با سرعت گرفتن روند پیشرفت تکنولوژی درسالهای اخیر شاهد پدید آمدن بسیاری از زبان های برنامه نویسی بازی سازی بودیم. این در حالی است که زبان های قدیمیتر نیز همواره در حال بهروزرسانی و افزایش امکانات خود بودهاند. توسعهدهندگان باید با توجه به نوع بازی که قصد ساخت آن را دارند و با در نظر گرفتن امکاناتی که هر کدام از زبان ها به کاربران خود ارائه میدهند، مناسبترین آنها را برای خود انتخاب کنند. در ادامه این مقاله سعی کردیم با بیانی ساده این زبان ها و ویژگیهای متعدد آنها را برای شما توضیح دهیم. اگر به دنبال راهنمایی ساده برای انتخاب بهترین زبان های برنامه نویسی بازی سازی برای پروژه خود هستید حتما این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.
توسعه بازی های ویدیویی چیست؟
توسعه بازیهای ویدیویی در واقع هنر خلق یک بازی است. این فرآیند از طراحی تا توزیع بازی را در بر میگیرد. فرآیند توسعه بازیهای ویدیویی به مراحل کوچکتری مانند طراحی کاربری، ساخت انیمیشنهای واقعگرایانه و… تقسیم میشود. در حالی که یادگیری برنامهنویسی برای تک تک مراحل فرآیند توسعه بازی اجباری نیست، اما برای بخشهایی مانند طراحی بصری بازی، طراحی رفتار کاراکترهای بازی، ساخت مکانیک بازی، منطق بازی و… حیاتی است.
شما حتی برای ساخت بازی در موتورهای بازی سازی نیز باید تا حدی با زبان های برنامه نویسی بازی سازی آشنایی داشته باشید تا بتوانید در محیط آنها بازی خود را خلق کنید. حال که تا حدودی با ضرورت یادگیری برنامه نویسی آشنا شدید، در ادامه به معرفی و توضیح برخی از معروفترین و کاربردیترین زبان های برنامه نویسی بازی سازی میپردازیم.
قبل از اطلاع از مراحل ساخت و توسعه بازی، نمیتوانید بازی سازی را شروع کنید. پس قبل از ادامه مطلب مقاله زیر را مطالعه کنید.
زبان های برنامه نویسی بازی سازی برای موبایل
با توجه به آمار منتشر شده در سایت Statista بیشتر سهم بازار بازی های ویدیویی با 50% به بازی های موبایلی تخصیص یافته است. به خصوص بازی های استراتژی، پازلی و پلتفرمی بیشترین بازیکنان را در این بین دارند. همچنین اکثر بازیهای موبایلی به گرافیکهای سنگین و بودجه زیاد در مقایسه با بازیهای AAA احتیاج ندارند. به همین دلیل بسیاری از علاقهمندان به بازی سازی به ساخت بازی برای موبایل روی میآورند. برای ساخت بازیهای موبایلی میتوانید از زبان های برنامه نویسی بازی سازی یا موتورهای ساخت بازی استفاده کنید.
اگر قصد ساخت بازی موبایل دارید، اول مقاله زیر را بخوانید.
زبان برنامه نویسی بازی سازی سوییفت برای IOS
برای ساخت بازی های موبایلی برای سیستم عامل آی او اس شما باید با زبان برنامه نویسی سوییفت (به انگلیسی: Swift) شرکت اپل، در نرمافزار Xcode بازی خود را بسازید. به زبان ساده، Xcode یک نرمافزار است که توسط کمپانی اپل تولید شده است. این نرمافزار به توسعهدهندگان اجازه میدهد برای آیفون، آیپد و اپل تی وی برنامه و بازی بسازند. این برنامه قابلیت نصب روی ویندوز را نیز دارد که یعنی میتوانید از روی کامپیوتر خود ساخت بازی را انجام دهید. با این حال روش سادهتر برای ساخت بازی موبایلی استفاده از موتورهای بازیسازی مانند یونیتی است.
زبان برنامه نویسی بازی سازی جاوا
جاوا (به انگلیسی: Java) یکی از معروفترین زبان های برنامه نویسی بازی سازی است که توسعهدهندگان بسیاری از آن برای ساخت بازیهای اندرویدی باکیفیت استفاده میکنند. از جاوا در موتورهای بازیسازی مانند Babylon.js استفاده میشود. در موتور یونیتی که محبوبترین موتور ساخت بازیهای موبایلی است، از زبان برنامه نویسی جاوا به عنوان ابزاری برای اسکریپتنویسی استفاده میشود. توسعهدهندگان با اسکریپتنویسی میتوانند رفتار عناصر بازی را تعریف کنند. برای مثال برنامهنویسان با استفاده از جاوا میتوانند برای یک کاراکتر 3 بعدی اسکریپت بنویسند تا کاراکتر حرکاتی همچون پریدن، راه رفتن یا تعامل با سایر عناصر بازی را انجام دهد. به طور کلی از اسکریپتها برای تعریف منطق بازی استفاده میشود. باید توجه داشته باشید که برای اسکریپتنویسی با جاوا باید سینتکس یا به زبان ساده، املا و قوائد این زبان را بلد باشید. برخی از معروفترین بازیهای اندرویدی که با زبان برنامه نویسی جاوا نوشته شدهاند Angry Birds و 2048 هستند.
بهترین موتور بازی سازی برای ساخت بازی موبایلی یونیتی است. طرز استفاده آن را در مقاله زیر توضیح دادیم.
زبان برنامه نویسی بازی سازی سی پلاس پلاس
یکی دیگر از انتخابهای محبوب بازیسازها برای ساخت بازی اندرویدی زبان برنامه نویسی سی پلاس پلاس (به انگلیسی: ++C) است. موتورهای بازیسازی که برای ساخت بازیها از این زبان استفاده میکنند، Unreal، Cryengine و… هستند. به طور معمول از سی پلاس پلاس برای ساخت بازیهای سنگین مخصوص گوشیهای هوشمند استفاده میشود. از دلایل محبوبیت این زبان میان توسعهدهندگان میشود به آزادی عمل بیشتر در طراحی بازیها اشاره کرد. زبان سی پلاس پلاس در مقایسه با سایر زبانها از رم کمتری استفاده میکند. این به آن معنا است که سرعت تبدیل زبان سی پلاس پلاس به زبان قابل فهم کامپیوتر، به واسطه شبیه بودن به آن بیشتر است.
در حالی که از زبانهای سطح بالا مانند پایتون، جاوا و سی شارپ برای تغییر رفتار منطقی یک بازی خاص استفاده میشود، توسعهدهندگان از سی پلاس پلاس برای ساخت سیستمهای زیرساختی اپلیکیشنها استفاده میکنند. زبان برنامهنویسی شیگرای ++C قابلیت پیادهسازی چندریختی، کلاس، وراثت و کپسولهسازی را دارد. این عوامل به شما امکان استفاده دوباره از کدها را ارائه میدهند. نسخه موبایلی بازی فورتنایت بهترین مثال از برنامهنویسی بازی با زبان سی پلاس پلاس است.
زبان برنامه نویسی بازی سازی پایتون
پایتون (به انگلیسی: Python) در حال حاضر یکی از زبان های برنامه نویسی بازی سازی بسیار سر راست و در عین حال متنوع دنیا است. با اینکه ظاهرا از سایر زبانها مانند ++C سادهتر است، اما امکانات و تکنیکهای برنامهنویسی شیگرا را دقیقا مانند این زبان به کاربران خود ارائه میدهد. چارچوب و محیط The Pygame از زبان پایتون برای ساخت نمونههای اولیه بازیها استفاده میکند. این محیط بازی سازی روز به روز در حال کسب محبوبیت بیشتر میان توسعهدهندگان است.
به دلیل سرعت زیاد پایتون در ساخت پروتوتایپ و محیط اولیه این زبان برنامه نویسی در حال تبدیل شدن به گزینهای مطلوب برای بازیسازان است. با این حال اکثرا، افراد مبتدی که در بازی سازی و برنامه نویسی مبتدی هستند از زبان پایتون برای ساخت بازی استفاده میکنند.
زبان برنامه نویسی بازی سازی سی شارپ
زبان برنامه نویسی سی شارپ (به انگلیسی: #C) یک زبان برنامه نویسی شیگرا است که انتخاب محبوب بسیاری از توسعهدهندگان برای ساخت بازیهای موبایلی است. از سی شارپ بیشتر برای ساخت بازیهایی در محیط موتور بازیسازی یونیتی استفاده میشود. این زبان، یک زبان برنامه نویسی سطح بالا است که به برنامهنویسان امکان انجام پروژههای پیچیده را ارائه میکند. همینطور سی شارپ در مقایسه با سایر زبان های برنامه نویسی از حالت انتزاعی کمتری برخوردار است.
از مزایای این زبان میشود به چک شدن کدهای نوشته شده در آن قبل از تبدیل شدن به بازی اشاره کرد. این مسئله امکان پیدا کردن خطاها را بسیار آسانتر کرده و در وقت صرفهجویی میکند. با این حال باید در نظر داشت که سی شارپ پیچیدهتر از سایر زبانها مانند پایتون است و مسلط شدن در آن زمان بیشتری میبرد. میزان محبوبیت این زبان برنماه نویسی بازی سازی به حدی است که 31 درصد از توسعهدهندگان به طور مرتب از آن استفاده میکنند.
زبان برنامه نویسی بازی سازی کاتلین
زبان کاتلین (به انگلیسی: Kotlin) یک زبان برنامه نویسی بازی سازی نسبتا جدید است که میتوان از آن به عنوان جایگزینی برای جاوا استفاده کرد. کاتلین یک زبان سرراست و مختصر است که به توسعهدهندگان این امکان را میدهد تا کدها را در زمان کمتر و به صورت بهینهتر ، به خواست خود تغییر دهند. برنامهنویسان در مقایسه با جاوا میتوانند با استفاده از کاتلین دستورات مورد نظر خود را در خطهای کمتر و به صورت مختصر و کوتاهتر بنویسند. این خصوصیت کاتلین نه تنها در زمان صرفهجویی میکند بلکه درصد خطا و ارور را نیز کاهش میدهد.
توسعهدهندگان کاتلین با بهرهگیری از فایلهای کتابخانه LibGdx میتوانند به علاوه بازیهای اندرویدی برای سایر پلتفرمها نیز بازی و اپلیکیشن بسازند. کمپانی سازنده کاتلین یعنی Jetbrains، محیط یکپارچه توسعهی اندروید استودیو (به انگلیسی: Android Studio) را برای ساخت و توسعه بازیها نیز تاسیس کرد. اندروید استودیو راهحلهای بسیاری را برای مشکلات اصلی توسعهدهندگان در فرآیند ساخت بازی ارائه میکند.
زبان برنامه نویسی برای وب
زبان HTML5 یک زبان محبوب برای ساخت بازیهایی است که روی مرورگر دستگاههای مختلف اجرا میشوند. بسیاری از بازیهایی که با استفاده از HTML5 ساخته شدهاند قابلیت تبدیل به بازیهایی برای پلتفرمهای گوناگون را دارا میباشند. توسعهدهندگان با استفاده از ابزارهایی مانند Cordova میتوانند این تبدیل را انجام دهند. تنها کافی است با انجام تغییراتی جزئی، بازی مورد نظر خود را برای انواع پلتفرمها بهینهسازی کنند. به طور معمول از HTML5 به تنهایی استفاده نمیشود و اکثرا با همکاری جاوا و CSS میتوانند نمونههایی بینظیر از بازیهای اندرویدی را خلق کنند. برخی از بازیهای معروفی که با این زبان نوشته شدهاند بازیهای Gamentio و Gods Will Be Watching هستند. این بازیها قابلیت اجرا روی مرورگرها را دارند و همچنین روی پلی استور و اپ استور نیز موجود میباشند.
موتورهای بازی سازی برای ساخت بازی
یکی از گزینههای محبوب برای ساخت بازیهای ویدیویی به خصوص بازیهای بزرگتر و مخصوص کامپوتر و کنسول، استفاده از موتورهای بازی سازی پیشرفته است. اکثر برنامهنویسان متخصص روی استفاده از موتورهای بازیسازی برای ساخت و توسعه بازیها اتفاق نظر دارند. زیرا این موتورها ابزارهای آمادهای هستند که با امکانات متعدد و پیشرفته خود دقیقا برای ساخت بازی طراحی شدهاند. هرچند شما امکان ساخت بازیهایی با کیفیت بالا با استفاده از زبان های برنامه نویسی بازی سازی را دارید، اما آنها صرفا مخصوص ساخت بازی نیستند و به همین دلیل در مقایسه با موتورها از امکانات و آپشنهای کمتری برخوردارند. برخی از معروفترین موتورهای بازی سازی موتورهای یونیتی، آنریل انجین و کرای انجین هستند. با این حال همانطور که در ابتدای این مقاله اشاره کردیم برای استفاده از موتورهای بازی سازی نیز، باید با برخی از زبان های برنامه نویسی آشنا باشید. برای مثال یونیتی از زبان سی شارپ و آنریل انجین از زبان سی پلاس پلاس پشتیبانی میکنند.
برای اینکه بهترین موتور بازی سازی را برای ساخت بازی خود انتخاب کنید، مقاله زیر را بخوانید.
جمعبندی
در این مقاله سعی داشتیم با بیانی ساده، انواع زبان های برنامه نویسی بازی سازی را برای شما معرفی کنیم. زبان هایی مانند سی پلاس پلاس، جاوا، سوییفت و… که اکثرا مناسب ساخت و توسعه بازیهای موبایلی بودند. هرکدام از آنها پیچیدگیهای خاص خود را دارند و برای مسلط شدن به هرکدام باید زمان و انرژی تخصیص دهید. هرکدام از آنها نیز ویژگیها و محاسن خاصی دارند که با توجه به نوعی بازی که میخواهید بسازید ممکن است برای شما کاربرد بسیاری داشته باشند. همچنین در انتها برای افرادی که قصد ساخت بازیهای بزرگتر و پیچیدهتر مانند بازیهای کامپیوتری و کنسولی را دارند راهکار ارائه کردیم. این افراد میتوانند با تسلط به یکی از زبان های برنامه نویسی مانند سی شارپ یا سی پلاس پلاس بازی خود را در محیط موتورهای بازی سازی محبوب بسازند.
اگر هنوز در مورد زبان های برنامه نویسی بازی سازی سوالاتی دارید با نارین گیمز در بخش کامنت در میان بگذارید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ دهیم.