بسیاری از علاقهمندان و کاربران بازی های ویدیویی، این رویا را در سر دارند که علاقه خود را به شغل تبدیل کنند. شما که در حال خواندن این مقاله هستید هم حتما به ورود به صنعت بازی های ویدیویی فکر کردهاید. اما مانند هر حرفه دیگری، پیش نیازهایی لازم دارد. ما سعی داریم در این مطلب پیش نیازهای بازی سازی را بررسی کنیم. در سالهای گذشته، تنها شرکت های بازی سازی بزرگ که نیروی انسانی بالغ بر 300 نفر و منابع گسترده داشتند، میتوانستند به این صنعت ورود کنند. اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی، اینترنت پرسرعت و منابع آموزشی بیشمار در صفحات وب هرکسی که به این صنعت علاقهمند باشد میتواند به نوعی در آن فعالیت کند.
در ادامه این مقاله ثابت خواهیم کرد که با کمی اشتیاق و پشتکار میتوانید مهارتهای خود را تقویت کرده و از راههای مختلف به این دنیای جذاب و سرگرم کننده وارد شوید.
قبل از فراگیری پیش نیازها چه مواردی را باید مشخص کنید؟
قبل از اینکه به پیش نیازهای لازم برای ورود به صنعت بازی سازی برسید، باید مسائلی را برای خود مشخص کنید. شما برای اینکه بتوانید ساخت بازی خود را چه به طور مستقل و چه به طور گروهی شروع کنید قبل از آن باید زمینه فعالیت و نوع بازی خود را مشخص کنید. تعیین این موارد به ادامه مسیر شما در صنعت بازی های ویدیویی نظم میبخشد و از سردرگمی شما جلوگیری میکند. وقتی شما بدانید که قصد فعالیت به عنوان طراح بازی را دارید، تمام تمرکز خود را بر تقویت این توانایی گذاشته و برای مثال به سمت یادگیری طراحی گرافیک بازی یا طراحی مرحله نمیروید. در ادامه این موارد را مفصلتر توضیح میدهیم.
1. مشخص کردن زمینه فعالیت
بازی سازی دنیای گستردهای است که طیف مختلفی از آدمها با تخصصهای مختلف در آن کار میکنند. نیروی انسانی فعال در فرآیند ساخت بازی را افرادی مانند برنامهنویسان، طراحان بازی، مهندسین صدا و… تشکیل میدهند. به همین دلیل شما باید مشخص کنید که توانایی شما چیست و قصد فعالیت در کدامیک از این حوزهها را دارید. تواناییهای خود را تقویت کرده و آنها را برای فعالیت در حوزه بازی های ویدیویی بهینهسازی کنید. برای مثال اگر شما آهنگساز هستید باید تمرکز خود را روی آهنگسازی برای بازی های ویدیویی بگذارید و درباره آن مطالعه کنید. زیرا قطعا آهنگسازی برای یک فیلم با آهنگسازی برای یک بازی ویدیویی متفاوت است. بدیهی است که این مسئله برای سایر عناوین فعال در فرآیند بازی سازی مانند انیماتور، طراح و… نیز صدق میکند.
برای اطلاع یافتن از عناوین شغلی مختلف در فرآیند ساخت بازی، خواندن مقاله زیر را به شما پیشنهاد میکنیم.
2. مشخص کردن نوع بازی
سبک بازیهایی که برای انواع کنسولها ساخته میشوند با بازی های موبایلی متفاوت هستند. برای مثال بازی های کنسولی از داستان و جلوه بصری و هنری قویتری نسبت به بازی های موبایلی برخوردارند. گرافیک بازی های کنسولی با بازی های موبایلی و کامپیوتری قابل مقایسه نیست. شناخت این تفاوت سبک تاثیر زیادی روی نحوه فعالیت شما در آینده میگذارد. اگر قصد تاسیس شرکت بازی سازی خود را دارید، باید با تعیین نوع بازی و حوزه فعالیت، افراد متخصص برای همان سبک را استخدام کنید. برای مثال اگر قصد ساخت بازی های کنسولی را دارید، قاعدتا باید گرافیست، نقاش دیجیتال و حتی سناریونویس استخدام کنید.
انواع پیش نیاز بازی سازی
همانطور که میدانید ورود به هر رشتهای به پیش نیاز و مهارت های اولیه نیاز دارد. حتی برای انتخاب واحدهای دانشگاهی، شما باید دروس پیش نیاز را بگذرانید. رشته بازی سازی نیز از این قضیه مستثنا نیست و پیش نیازهای زیادی دارد. از آنجا که پرداخت به تک تک آنها از حوصله مطلب خارج است، ما فقط برخی پیش نیازهای عمومی و فنی را توضیح میدهیم. در آخر نیز پیشنهاداتی برای هموار کردن این مسیر به شما ارائه میدهیم که امیداوریم کمککننده باشند. البته در نظر داشته باشید که عمل کردن به تک تک آنها اجباری نیست و شما با توجه به نیاز و توانایی خود باید در پی فراگیری آنها بروید. در ادامه این مطلب هرکدام را با جزییات بررسی خواهیم کرد.
پیش نیازهای عمومی
این دسته از مهارتها، پیش نیاز هایی هستند که شما در ابتدایی ترین مراحل ورود به صنعت بازی های ویدیویی باید آنها را فراگیرید. زبان انگلیسی به دلیل اینکه زبان جهانی و زبان اصلی این صنعت است، به الفبای بازی سازی میماند. همچنین به دلیل داستانی بودن انواع بازیها، به ویژه بازی های کنسولی، تقویت مهارت داستانگویی از مهمترین پیش نیازهای بازی سازی به حساب میآید.
1. تسلط به زبان انگلیسی
در سالهای اخیر صنعت بازی های ویدیویی در ایران به شدت در حال پیشرفت است و هرروزه مخاطبان بیشتری نیز به خود جذب میکند. اما با این حال اخبار مربوطه، منابع آموزشی و هر پیشرفتی که در این صنعت در جهان اتفاق میافتد به زبان انگلیسی است. یادگیری این زبان کلیدی برای ورود به صنعت بازی سازی است. به ویژه اگر شما درحال کسب مهارتهای لازم برای ساخت بازی باشید.
وبسایتهای مختلف و معتبر، با قیمتی قابل قبول یا بعضا به صورت رایگان دورههای آموزشی در شاخههای مختلف بازی سازی را به مخاطبان خود ارائه میکنند. قطعا اگر شما به زبان انگلیسی مسلط باشید با مراجعه به این وبسایتها، به منابع آموزشی دست اول و به روز دسترسی خواهید داشت. با اینکه منابع آموزشی به زبان فارسی نیز وجود دارند اما باید ترجمه و بومیسازی شوند. فرآیند ترجمه، به دلیل تخصصی بودن اطلاعات نه تنها وقتگیر است بلکه کیفیت منابع زبان اصلی را نیز ندارد.
2. تقویت مهارت داستانگویی
یکی از جذابترین انواع بازی های ویدیویی، بازیهای داستانی هستند. به غیر از آن حتی بازیهایی که در این سبک نیستند هم از خط داستانی ساده اما مشخصی پیروی میکنند. برای همین یکی از بهترین راههایی که میتوانید با آن، توانایی بازی سازی خود را بهبود ببخشید یادگیری مهارت داستانگویی و داستاننویسی است. این مهارت به خصوص برای طراحان بازی های ویدیویی، بسیار کاربردی و حیاتی است. زیرا طراحان بازی مسئولیت طراحی ایده اولیه بازی و همچنین کاراکترهای آن را برعهده دارند.
قطعا برای کسب این مهارت میتوانید در کارگاههای مختلف داستان نویسی شرکت کنید اما بهترین راه برای تقویت این توانایی، بازی کردن است. همانطور که یک نویسنده برای پیشرفت در کار و تقویت دایره لغات باید بسیار کتاب بخواند، یک بازی ساز نیز باید زیاد بازی کند. البته هنگام بازی کردن، یک بازی ساز باید توجهی دو چندانی نسبت به نقاط ضعف و قوت یک بازی نشان دهد.
پیش نیازهای فنی
منظور از این نوع مهارتها، پیش نیازهایی است که شما به عنوان فرد مبتدی در صنعت بازی سازی باید در ابتدا راه فرا گیرید تا بتوانید در آینده به صورت حرفهای آن را دنبال کنید. برای مثال یکی از مهمترین مهارتهایی که شما به عنوان یک بازی ساز باید به آن تسلط داشته باشید، برنامهنویسی است. هرچند شاید یک طراح بازی کمتر با زبانهای برنامهنویسی سروکار داشته باشد اما برای انتقال ایدههای خود به برنامه نویس باید دانش اولیهای در این رابطه داشته باشد.
1.یادگیری مبانی و اصول بازی سازی
رشته بازی سازی در ایران برخلاف سایر کشورهای جهان هنوز به صورت حرفهای در دانشگاهها تدریس نمیشود. با این حال هنوز راههایی برای ورود به صنعت بازی سازی از طریق تحصیلات دانشگاهی وجود دارد. یکی از این راهها تحصیل در رشتههای مربوط به برنامهنویسی مانند مهندسی کامپیوتر و علوم کامپیوتر است. زیرا یکی از کلیدیترین نقشها در فرآیند ساخت بازی، برنامهنویسی است. یک برنامهنویس در ساخت بازی، ایدههای طراح را با تبدیل کردن به کد، به دنیای کامپویتر، کنسول و موبایل وارد میکند.
با این وجود در سالهای اخیر امکان تحصیل در رشته بازی سازی در هنرستان کاردانش و مقطع کاردانی دانشگاه علمی کاربردی بنیاد ملی بازی های رایانه به وجود آمده است. علاقهمندان میتوانند در سه رشته کاردانی فنی بازی سازی رایانهای، کاردانی حرفهای کارگردانی هنری بازی های رایانهای و کاردانی حرفهای طراحی و کارگردانی بازی های رایانهای تحصیل کنند.
همچنین یکی از راههایی که علاقهمندان توسط آن میتوانند به دانش مورد نیاز برای ساخت بازی دست پیدا کنند شرکت در دورههای آموزشی آنلاین است. همانطور که بالاتر نیز توضیح دادیم وبسایتهای خارجی معتبر دورههایی ارائه میکنند که استفاده از آنها ملزم به تسلط به زبان انگلیسی است. با این حال در ایران نیز وبسایتهایی مانند فرادرس و Inverschool دورههای طراحی و ساخت بازی برگذار میکنند.
2. شرکت در دورههای کارآموزی
یکی دیگر از راههای تبدیل دانش تئوری و نظری به کار عملی، شرکت در دورههای کارآموزی کمپانیهای بازی سازی است. شرکتها معمولا برای این دورهها دنبال کارآموزانی میگردند که لزوما سابقه کار مرتبط ندارند اما به حوزه کاری علاقه داشته و مهارتهای ابتدایی مورد نیاز برای انجام کار را دارا میباشند. پس داشتن دانش اولیه در زمینههای مختلف بازی سازی حائز اهمیت است. این شرکتها به کارآموزان خود نحوه انجام کارها را با جزئیات یاد داده و پس از مدتی در صورت رضایت از کار، آنها را به صورت رسمی استخدام میکنند. در ایران شما با جستجو در پلفترمهای کاریابی مانند جابینجا میتوانید دورههای کارآموزی در زمینه مورد علاقهتان مانند طراح بازی، برنامه نویس، گرافیست، انیماتور و…را پیدا کنید.
3. استخدام دائمی در شرکت های بازی سازی
بعد از اینکه تجربیات لازم را در دوره کارآموزی به دست آوردید، میتوانید به کار کردن در شرکت های بزرگ و حرفهای فکر کنید. توجه داشته باشید که پیدا کردن کار در این نوع شرکتها مستلزم داشتن رزومهای حرفهای است. نحوه نوشتن یک رزومه خوب از حوصله این مقاله خارج است اما نکاتی چند را به شما گوشزد میکنیم.
فقط به ذکر عنوان شغلی در قسمت سابقه کار اکتفا نکنید. بلکه حتما به صوت جزئی ذکر کنید که مسئولیتهای شما چه بود. همچنین توصیه میشود که در مورد دستآوردها و مهارتهای کسب شده خود توضیح مختصری بدهید. حتما یک پرتفولیو از قویترین نمونه کارهای خود درست کنید و آن را در رزومه قرار دهید.و در نهایت خود را به جای کارفرما بذارید و از خودتان بپرسید چرا باید شما را استخدام کنند. سپس به این سوال با دقت و جزئیات جواب داده و نقاط قوت خود را بشمارید.
پیشنهادهایی برای هموار شدن مسیر ساخت بازی
در این قسمت قصد ارائه پیشنهاداتی را به شما داریم که انجام دادن آنها اجباری نیست اما با فراگیری آنها، از بقیه فعالان این حوزه یک سروگردن بالاتر قرار خواهید گرفت. شما میتوانید در اول راه ساخت بازی که به موتورهای بازی سازی آشنایی ندارید، با ابزار ساده بازی سازی کنید. سپس با عضو شدن در انجمنهای اینترنتی میتوانید نمونه کارهای خود را به اشتراک گذاشته و آنها را بهبود ببخشید. همچنین با کمک گرفتن از افراد متخصص در این حوزه میتوانید از جزئیات صنعت بازی سازی باخبر شده و شانس استخدام شدن خود را افزایش دهید. به خاطر داشته باشید که با وبلاگنویسی در حوزه بازی های ویدیویی به صورت مستمر، میتوانید دانش خود در این زمینه را به نمایش کارفرمای احتمالی آینده خود بگذارید.
1. ساخت اولین بازی با ابزار ساده بازی سازی
همانطور که میدانید خیلی از شرکتها، تنها افرادی را استخدام میکنند که تجربه و سابقه کار دارند. اما این تجربه لزوما از کار کردن در شرکتهای دیگر به دست نمیآید. شما با ساخت بازی به صورت مستقل میتوانید برای خود پورتفولیو و نمونه کار بسازید و مهارتهای بازی سازی خود را تقویت کنید.
اگر خیلی مبتدی هستید میتوانید از ابزارهای ساده برای ساخت بازی خود استفاده کنید. ابزار و برنامههایی مانند اسکرچ (به انگلیسی: Scratch) که به شما امکان بازی سازی با استفاده از گذاره های شرطی ساده (if statement) را میدهد. پس از کسب مهارتهای بیشتر میتوانید سراغ زبانهای برنامه نویسی پیشرفته و موتورهای بازی بروید. یکی از زبانهای برنامهنویسی که برای ساخت بازی توصیه میشود C++ است.
اگر به مبحث موتورهای بازی سازی علاقهمند هستید مقاله زیر را بخوانید.
2. عضویت در انجمنهای اینترنتی بازی سازی
یکی از بهترین روشهای ورود به صنعت بازی سازی، ارتباط گرفتن با افراد فعال در آن و به نمایش گذاشتن نمونه کارهای خود، فعالیت در انجمنهای اینترنتی مربوط به بازی است. در این انجمنهای اینترنتی، بحثهایی حول محور انواع و اقسام بازی های ویدیویی صورت میگیرد. همچنین اعضای این انجمنها دانش خود را در رابطه با صنعت بازی های ویدیویی با یکدیگر اشتراک گذاشته و در مورد آخرین اخبار مربوطه گفتگو میکنند.
گاهی اوقات نیز، افرادی که به صورت انفرادی و مستقل بازی سازی انجام میدهند، نمونه کارهای خود را در این انجمنها به اشترک میگذارند. اکثر آنها با بازخوردی که از بقیه اعضای انجمن دریافت میکنند بازی خود را بهبود میبخشند. توجه داشته باشید که برخی مدیران ارشد شرکتهای بازی سازی در این انجمنها فعال بوده و با ارزیابی این نمونه کارها، تعدادی از سازندههای آنان را استخدام میکنند.
قطعا فعالیت شما در انجمنهایی که به زبان انگلیسی هستند دایره ارتباطی شما را گسترش میبخشند و فرصتهای بیشتری را در اختیار شما قرار میدهند. مخصوصا با به اشتراکگذاری نمونه کارهای قوی و باکیفیت شانس کار برای شرکتهای خارجی بازی سازی را به دست خواهید آورد.
برخی از انجمنهای معروف در زمینه بازی های ویدیویی به شرح زیر هستند:
3. کمک گرفتن از افراد متخصص در صنعت بازی سازی
یکی از الزامات ورود به هر نوع شغلی در دنیای امروز، تشکیل شبکهای قوی از ارتباطات با افراد متخصص در آن حوزه است. یکی از راههای محبوب تشکیل این شبکه استفاده از شبکه اجتماعی لینکدین است که دقیقا به همین منظور ساخته شده است. در این شبکه اجتماعی شما میتوانید به راحتی با افراد متخصص در صنعت بازی سازی ارتباط برقرار کرده و از آنها برای ورود به حوزه بازی سازی کمک بگیرید.
خیلی از این افراد در سالهای پیش با مشکلاتی که شما در حال حاضر با آن دست و پنجه نرم میکنید درگیری داشتهاند و اکثرا به همین دلیل با کمال میل به شما کمک خواهند کرد. همچنین اگر تواناییهای شما آنها را تحت تاثیر قرار دهند این احتمال وجود دارد که به شما پیشنهاد کار بدهند یا به شرکت های دیگر معرفی کنند. با فعال بودن در این شبکهها افرادی که باید، شما را میشناسند و با تواناییهایتان آشنا میشوند.
4. وبلاگنویسی در حوزه بازی سازی
شما با وبلاگنویسی در زمینه بازی های ویدیویی میتوانید دانش خود در رابطه با این صنعت را برای عموم به نمایش بگذارید. توجه داشته باشید هنگام ارسال رزومه برای شرکت های بازی سازی، حتما وبلاگ خود را در روزمه خود قرار دهید. بسیاری از کارفرماها با مشاهده وبلاگ به دانش شما در رابطه با این صنعت پی میبرند و به احتمال زیاد شما را استخدام میکنند. وبلاگ نویسی و به طور کلی فعالیت به صورت مستقل در این صنعت میزان علاقه شما به این صنعت را به کارفرماهای آینده نشان میدهد.
برای وبلاگ نویسی شما به توانایی خاصی برای ساخت وبسایت نیاز ندارید. وبسایتهایی مانند Medium یا معادل ایرانی آن یعنی ویرگول امکان وبلاگنویسی را برای شما فراهم میکنند.
جمع بندی
مواردی که در این مقاله ذکر کردیم، تنها تعدادی محدود از مهارتهای مورد نیاز صنعت بازی سازی بودند که با فراگیری آنها میتوانید به صورت حرفهای وارد این حوزه شوید. با این حال چیزی که در تمام این مراحل حائز اهمیت است، علاقه و پشتکار شما است. از آنجایی که این عرصه بسیار پرطرفدار بوده و افراد زیادی متقاضی ورود به آن هستند رقابت در آن نیز شدید است. پس نباید ناامید شوید با اشتیاق و ممارست به راه خود ادامه دهید. حتی اگر اولین بازیهایی که میسازید مخاطبان زیادی به خود جذب نکنند، قطعا به شما درسهایی در رابطه با بازی سازی میدهند که میتوانید از آنها در ساخت بازیهای بعدی خود استفاده کنید.
با نوشتن مقاله بالا سعی داشتیم نشان دهیم که بیشتر از یک راه برای ورود به صنعت بازی سازی وجود دارد. اکثرا فکر میکنند برای ورود به این دنیا باید حتما و قطعا زبانهای سخت برنامهنویسی را بلد باشند. درست است که برنامهنویسی قطعا یکی از اساسیترین بخشهای ساخت یک بازی است اما تنها مرحله آن نیست. شما با مطالعه مراحل دیگر بازی سازی و تحلیل تواناییهای خود و تقویت آنها میتوانید پس از مدتی به این دنیای جذاب ورود کنید.
نظرات و یا سوالات خود را در رابطه با این مقاله با ما و سایر مخاطبین نارین گیمز در میان بگذارید تا در اولین فرصت پاسخگوی آنها باشیم.