موشن کپچر چیست و چه کاربردی در صنعت بازی سازی دارد؟ موشن کپچر در واقع یک تکنولوژی تقریبا نوپا است که به لطف آن صنعت بازی سازی و سینما پیشرفت چشمگیری داشتهاند. اگر از طرفداران سری فیلمهای ارباب حلقهها یا بازی های ویدیویی مانند The Last of Us هستید باید بدانید که تکنولوژی موشن کپچر باعث واقعگرایانه بودن شخصیتهای این فیلمها و بازیها شدهاست. البته که این تکنولوژی فقط در فیلمسازی و بازی سازی استفاده نمیشود و در صنایع دیگری مانند پزشکی و نظامی نیز کاربرد دارد. در این مقاله ما شیوه کار موشن کپچر و کاربرد آن را مورد بررسی قرار میدهیم. اگر در مورد نقش موشن کپچر در بازی های ویدیویی کنجکاو هستید با ما در ادامه این مطلب همراه باشید.
موشن کپچر چیست؟
موشن کپچر (به انگلیسی: Motion capture) در واقع یک تکنولوژی تقریبا نوپا است که به کمک آن حرکات انسان، حیوانات و اشیاء ضبط شده و به محیط رایانهای منتقل میشوند. این تکنولوژی شبیهسازی حرکت اجسام و کاراکترها را برای بازی سازها بسیار سادهتر و واقعگرایه میکند. در سالهای اخیر بازی سازها از این تکنولوژی بسیار استقبال کردند و توانستهاند به کمک آن بازیهای خود را واقعیتر جلوه داده دهند.
با اینکه موشن کپچر از دهه 60 میلادی به صورت حرفهای تولید و توسعه یافت اما پیدایش و استفاده از آن به سال 1915 برمیگردد. در آن سال یک انیماتور لهستانی-آمریکایی به نام مکس فلیشر (به انگلیسی: Max Fleischer) تکنیک روتوسکوپی را ابداع کرد. مکس فلیشر با استفاده از این تکنیک شخصیتهای معروفی مانند ملوان زبل را به تصویر کشید و آنها را به حرکت درآورد. در تکنیک روتوسکوپی، ابتدا از بازیگران واقعی فیلمبرداری میشود، سپس انیماتورها فریم به فریم حرکات آنها را ترسیم کرده و آنها را به حرکت درمیآورند. کمپانی دیزنی با استفاده از تکنیک روتوسکوپی انیمیشینهایی مانند سفید برفی و آلیس در سرزمین عجایب را تولید کرد و به شخصیتهای خود جان بخشید.
اما این فیلم ارباب حلقهها بود که از تکنولوژی موشن کپچر به شکل امروزی و به صورت انحصاری برای فیلم خود استفاده کرد. در این فیلم، بازیگر شخصیت گالوم لباسی مخصوص پوشیده بود که به دوربینهای ویژه این امکان را میداد بهطور همزمان تک تک حرکات او به خصوص ژستهای صورتش را ضبط کنند. این فیلم و شخصیت در نوع خود بسیار پیشگامانه محسوب میشد، زیرا بازیگر این شخصیت قادر بود با بازیگران مقابل خود تعامل داشته باشد و در کنار آنها نقش خود را بازی کند. چیزی که در سالهای قبل و با شکل ابتدایی این تکنولوژی ممکن نبود. در گذشته بازیگران در محیطی بسته و تنهایی باید به ایفای نقش میپرداختند.
موشن کپچر در بازی های ویدیویی
همانطور که تکنولوژی موشن کپچر سال به سال پیشرفت کرد، شاهد رشد چشمگیری نیز در کیفیت بازی های ویدیویی به خصوص جلوههای بصری آنها بودیم. توسعهدهندگان بازی های ویدیویی نیز مانند فیلمسازان از بازیگرانی واقعی برای ضبط صحنه به صحنه بازی استفاده میکنند و حرکات و ژستهای آنها را با بهرهگیری از موشن کپچر به محیط دیجیتال منتقل میکنند.
نمونههای اولیه استفاده از موشن کپچر در بازی های ویدیویی به سال 1988 و بازی Vixen برمیگردد که انیماتورها با این تکنولوژی شخصیتها را به حرکت درمیآورند. البته باید به خاطر داشت که این بازی ها و این تکنولوژی در آن زمان با شکل امروزی خود بسیار تفاوت داشت.
اما حضور موشن کپچر در بازی های ویدیویی به صورت حرفهای تنها از چند سال گذشته آغاز شد که بازیگران واقعی و مطرح هالیوود به ایفای نقش در بازی های بزرگ پرداختند. بازیگرانی مانند کیانو ریوز در بازی Cyberpunk 2077 و مدز میکلسون در بازی Death Stranding. همچنین بازی هایی مانند Until Dawn به خاطر استفاده حرفهای از تکنولوژی موشن کپچر بسیار مطرح شدند و سر زبانها افتادند. ساخت گیم پلی و شخصیتهای واقعگرایانه در بازیها بسیار مانند فرآیند ساخت آنها در فیلمها است. سازندگان بازی های ویدیویی لباسهای مخصوصی به تن بازیگران خود میکنند و ریاکشنهای احساسی و ریز به ریز ژستهای صورت و زبان بدن بازیگران خود را ضبط میکنند. سپس با فرآیندهای خاصی آنها را به محیط دیجیتالی منتقل کرده و مدلی میسازند که میتواند آن حرکات را تقلید کند. پس از آن به ضبط حرکات فیزیکی بازیگران و بدلکاران و ساخت مدل از آنها میپردازند.
موشن کپچر در بازی های ویدیویی ورزشی
میتوان گفت بازی های ویدیویی ورزشی به خصوص FIFA و NBA 2K بیشتر از هر بازی دیگری از این تکنولوژی بهره بردهاند. زیرا سازندگان این بازیها نه تنها در صدد خلق گیم پلی واقعی مانند پاس دادن و شوت کردن هستند بلکه از اهداف بزرگ آنها این است که سوپراستارهای ورزشی را با تمام ویژگیهای منحصر به فرد خود به تصویر بکشند. برای این کار بازیکنانی مانند رونالدو به استودیو بازی سازی آمده و لباس مخصوص موشن کپچر را به تن کرده و فرآیندی که در بخشهای قبلی توضیح داده شد را طی میکند.
استفاده از بازیکنان واقعی باعث میشود که بازی بر اساس حرکات و ریاکشنهای واقعی به خصوص هرکدام از این بازیکنان ساخته شود. برای مثال شادی پس از گل هرکدام از آنها از دیگری متمایز بوده و دقیقا شبیه چیزی است که در یک بازی فوتبال یا بسکتبال واقعی رخ میدهد. به همین دلیل محصول نهایی بسیار باورپذیر شده و گیمر را در خود غرق میکند.
شیوه کار موشن کپچر چگونه است؟
همانطور که گفتیم موشن کپچر فرآیند دنبال کردن و ضبط کردن پیچیدگیها و جزییات حرکات انسان، حیوانات و اشیا است. با ضبط این اطلاعات قادر خواهید بود تا یک کپی دیچیتال از این موجودات، در دنیای مجازی بسازید. برای ثبت این حرکات بازیگران لباسهای مخصوصی را تن میکنند که نشانهها و سنسورهایی در قسمتهای مختلف صورت و بدن بازیگر دارد. با استفاده از این لباس، نشانهها و دوربینهای ویژه عوامل قادر خواهند بود تا اسکلتی بسیار دقیق از بدن بازیگر خلق کنند. سپس لیستی از حرکاتی که انیماتورها نیاز به ضبط آنها برای بازی دارند درست میشود و سپس تک به تک آنها توسط بازیگر اجرا میشود. البته که موشن کپچر فقط برای انسانها استفاده نمیشود و برای ضبط حرکات حیوانات و حتی اشیایی مانند موتور و ماشین نیز به کار گرفته میشود.
چرا باید از موشن کپچر استفاده کرد؟
استفاده از تکنولوژی موشن کپچر نه تنها از لحاظ بصری بازیها را بهبود میبخشد بلکه باعث میشود که از لحاظ هنری نیز محصول با کیفیتتری تولید شود. بازیگران بازی های ویدیویی مانند بازیگران فیلمهای بزرگ، برای ایفای نقش خود ساعتها زمان میگذارند، توسط یک کارگردان هدایت میشوند و شخصیتها و داستان آنها را با تمام جزئیات احساسی بازی میکنند. به خصوص در بازیهایی که داستان محور هستند این مسئله به وضوح دیده شده و تاکید خاصی روی آن میشود. در نهایت بازیکن با شخصیتهای بازی ویدیویی مورد علاقه خود همزاد پنداری بیشتری میکند.
همچنین با پیشرفت موشن کپچر استفاده از این تکنولوژی بیش از پیش افزایش یافته است. به طوری که بعضی از استودیوهای بازی سازی مستقل نیز میتوانند برای ساخت بازی از انواع مختلف آن و با هزینهای منطقی استفاده کنند. در دسترس بودن موشن کپچر باعث شده که این تکنولوژی راه خود را به زندگی روزمره ما پیدا کند. برای مثال تکنولوژی که پشت ایموجیهای متحرک گوشیهای آیفون قرار دارد، موشن کپچر است. حتی بسیاری از متخصصین پیشبینی میکنند که در آینده و با استفاده از این تکنولوژی بازیکنان بتوانند با پوشیدن لباسهایی مخصوص در دنیایی تعاملی به صورت زنده و آنلاین با بازیکنان دیگر بازی کنند.
برای اطلاع از پیشبینیهای مربوط به آینده بازی های ویدیویی مقاله زیر را مطالعه کنید.
استفاده از موشن کپچر در استودیوهای بازی سازی مستقل
همانطور که گفتیم با پیشرفت موشن کپچر، این تکنولوژی با قیمتی کمتر در دسترس بازی سازان مبتدی و مستقل نیز قرار گرفتهاست. انواعی از دستگاههای موشن کپچر وجود دارد که انیماتورها میتوانند با قیمت کمتری آنها را تهیه کنند. سپس با استفاده از آنها میتوانند بازیهای خود را به صورت واقعگرایانه بسازند و در نرم افزارهایی مانند Autodesk و حتی موتورهای بازی سازی مانند Unreal به بهبود و ویرایش آنها بپردازند.
اما قبل از استفاده از این تکنولوژی باید مواردی را در نظر بگیرید تا در هزینههای اضافی صرفهجویی کنید. اول باید از خود بپرسید که آیا موشن کپچر برای پروژه شما لازم است یا خیر. موشن کپچر بیشتر برای بازیهای سه بعدی سودمند است که تعداد زیادی شخصیت با طیف زیادی از حرکت دارند. بسیاری از موارد استفاده موشن کپچر در بازیهای دو بعدی را انیماتورهای شما نیز میتوانند انجام دهند.
اگر علاقهمندید در مورد بازی سازی مستقل بیشتر بدانید خواندن مقاله زیر را به شما پیشنهاد میکنیم.
برای استفاده از موشن کپچر برنامهریزی کنید
از آنجایی که تجهیزات مخصوص موشن کپچر قیمت نسبتا بالایی دارند باید با برنامهریزی دقیق برای فرآیند ضبط، جلوی هزینههای اضافی را همان اول کار بگیرید. برای این کار شما باید ایدهای دقیق از نحوه فیلمبرداری و تک تک شاتهای مورد نیاز داشته باشید. سپس آنها را با تمام جزئیات بنویسید و در اختیار تیم خود قرار دهید. با این کار میتوانید از فیلمبرداری اضافه جلوگیری کرده و اطمینان حاصل کنید که تمام حرکات مورد نیاز را ضبط کردهاید.
کارگردان استخدام کنید
اگر تصمیم به استفاده از موشون کپچر برای بازی خود دارید، باید یک کارگردان برای این کار استخدام کنید. این فرد مسئول آن است که از کیفیت فیلمبرداری و نحوه انجام آن، دقیقا مانند کارگردان یک فیلم، اطمینان حاصل کند. او همچنین مسئول ایجاد هماهنگی بین افراد مختلف دخیل در فرآیند بازی سازی مانند طراح بازی، انیماتور، برنامهنویس و حتی مدیر بازاریابی است. سپس همانطور که در بخشهای قبلی توضیح داده شد باید لیستی دقیق از حرکات مورد نیاز تهیه کرده، بازیگران مناسب را استخدام کنید و شروع به فیلمبرداری و ضبط حرکات با موشن کپچر کنید. در مرحله بعدی فرآیند پس از تولید مانند انتقال حرکات ضبط شده به محیط دیجیتال شروع میشود. در این مرحله انیماتورهای شما به هماهنگی شاتهای مختلف و به حرکت درآوردن شخصیتها میپردازند.
کدام بازیهای معروف از موشن کپچر استفاده کردهاند؟
با اینکه امروزه تقریبا تمام استودیوهای بازی سازی بزرگ و حتی تعدادی از بازی سازان مستقل از تکنولوژی موشن کپچر برای بازی های خود استفاده میکنند، اما بازی هایی وجود دارند که به خاطر موشن کپچر استثنایی خود بسیار مطرح شدهاند. شخصیتهای این بازی ها از واقعیترین شخصیتهای دنیای بازی های ویدیویی هستند و به همین دلیل در ذهن مخاطبان و بازیکنان باقی ماندهاند.
- بازی The Last of Us
- بازی Detroit: Become Human
- سری بازی های Mortal Kombat
- سری بازی های Uncharted
- بازی Hellblade: Senua’s Sacrifice
- بازی God of War
- بازی Resident Evil 2
- بازی Devil May Cry 5
جمعبندی
امروزه موشن کپچر از اعضای جدانشدنی فرآیند ساخت یک بازی ویدیویی به خصوص بازیهای داستان محور و سه بعدی است. هر روز تعداد بیشتری از توسعهدهندگان و بازی سازان به استفاده از این تکنولوژی روی میآورند تا دنیایی هرچه واقعیتر برای بازیکنان و مخاطبان خود خلق کنند. استفاده از تکنولوژی موشن کپچر نه تنها کیفیت بازیها را بالا میبرد بلکه به دلیل واقعگرایانه بودن آن باعث میشود که بازیکنان ارتباط احساسی قویتری با بازی و شخصیتهای آن برقرار کنند.
استفاده از این تکنولوژی در بازی های ایرانی میتواند ما را یک قدم به رسیدن به استانداردهای جهانی نزدیکتر کند و اکوسیستم بازی های ویدیویی داخلی را رونق ببخشد.اگر بازی ایرانی یا خارجی مورد علاقهای دارید که از تکنولوژی موشن کپچر استفاده کرده است آن را با ما در بخش کامنتها درمیان گذارید. فراموش نکنید که ما در تیم نارین گیمز پذیرای سوالات، انتقادات و پیشنهادهای شما در رابطه با این مطلب هستیم.